Природата най-после е с нас, въздъхват облекчено зърнопроизводителите в Добричка

...
Природата най-после е с нас, въздъхват облекчено зърнопроизводителите в Добричка
Коментари Харесай

Зърнопроизводителите в Добричка област: Най-после природата е с нас

Природата най-сетне е с нас, въздъхват облекчено зърнопроизводителите в Добричка област на фона на към този момент поникналата пшеница в нивите. Според тях, дъждовете могат да компенсират недобрите обработки на почвата при сеитбата на пшеницата поради сушата, когато доста постоянно се чупеха и дискови брани на равнищата.

„ И снеговалежът, и дъждовете се отразяват идеално пшеницата. През последните 2-3 години такива дъждове, пък и сняг, не са падали в Добричка област. В момента има доста добра влага. Над 100-130 литра е дъждът на кв.м. Това значи, че за идната година имаме огромна вяра, че водният ресурс в подпочвения пласт ще бъде по-голям, в сравнение с през 2022-2023 година ", сподели проф. Иван Киряков от Добруджанския аграрни институт в Ген. Тошево. „ Тази година сеитбата на пшеницата се забави поради сушата, само че тя поникна. Засега температурите не са рискови. В тази фаза на развиване пшеницата устоя на температура от минус 10 до минус 15 градуса, когато има влага в почвата ", добави той.

„ Само за ноември са паднали към 130-140 литра дъжд, което значи, че влага в почвата има под един метър надолу. Към този миг казусът с неналичието на влага е преодолян. Добрата композиция от влага и по-топли дни даде опция на пшеницата и ечемика малко да наваксат в развиването си.Те поникнаха мъчно поради сушата. Предстои оранта, само че тя ще стане, когато почвата поизпръхне или малко замръзне според от температурите. Има много неизорани площи ", добави Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

„ Масово рентите, които се изплащат,са по 50 лева на декар. На места има и по-високи ренти – 70 лева и нагоре, според от добивите ", добави тя. „ Кооперациите в Добричка област заплащат друга лихва на притежателите на земя..Правилото е за лихва да се отделят 35% от създадената продукция по настоящи цени. За размера на рентата Управителният съвет на кооперацията взема решение. Кооперациите заплащат по 50 лева, 90 лева, 100 лева лихва на декар ", сподели Кирил Комитов, ръководител на регионалния съюз на кооперациите „ Добруджа ".

Има деен разговор в обществените мрежи за размера на рентата. Въпросът нормално е „ Каква лихва получихте ". Според споделеното, а отговарящите са дейни, те са от 50 лева в село Телериг, само че там различен производител дава по 100 лева, 100 лева в село Дончево, 90 лева в село Росеново, 80 лева в село Божурово и така нататък.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР