Природата на България е повод за национална гордост с красотата,

...
Природата на България е повод за национална гордост с красотата,
Коментари Харесай

Белошипата ветрушка отново има дом в Сакар планина

Природата на България е мотив за национална горделивост с хубостта, разнообразието и скъпите растителни и скотски типове, обитаващи предпазените територии. Опазването на дивата природа е персонална идея и задача на редица цивилен организации. Едно от тях е , локална неправителствена организация, основана в свиленградското село Левка. Сдружението дружно със своите сътрудници от работят от години за опазването на естествените местообитания в Сакар планина и през 2014 година съумяват да възстановят един считан за изчезващ тип птици, който не гнезди у нас - белошипата ветрушка.

Обединените напъните на двете организации не престават със профилиран план пред програмата на Лидл България " " , която се осъществя взаимно с и . В плана, озаглавен " Ти и Lidl за по-добър живот на белошипата ветрушка ", се включват с възторг локалната общественост, с цел да се подкрепи процесът на повишение числеността на този тип птици и разпространяването им в нови територии в региона на предпазена зона " Сакар ", част от екологичната мрежа Натура 2000.

Белошипата ветрушка е наричана по този начин поради белезникавите нокти, с които се отличават птиците от този тип. Тя е тип дребен сокол, който се храни с инсекти, дребни гризачи и влечуги, гнезди покрай хората, оформяйки колонии, и е скъп асистент на индивида в битката с неприятелите в селското стопанство. За да се подобрят гнездовите местообитания на белошипата ветрушка, в границите на плана са сложени 40 изкуствени гнездилки, които да обезпечат по-добри места за размножаване на редките птици. Създаването на удобни условия за гнездене е първата стъпка за повишение на тяхната популация и разширение ареала им на разпространяване. Изкуствените гнездилки са нов, по-различен вид. За разлика от къщичките за птици от дърво, които сме привикнали да виждаме по парковете, тези са направени от материали, употребявани в строителството, с по-добра термо- и водоизолация. Това обезпечава оптимални условия за живот на птиците и те могат да отгледат по-голям брой дребни.

" Белошипата ветрушка у нас през днешния ден живее идентичен живот с този на птиците в другите страни, където типът в никакъв случай не е изчезвал ", споделя Градимир Градев от " Зелени Балкани ", началник на плана, и изяснява, че птиците всяка година мигрират в Нигерия и Чад, само че се връщат тук, в Сакар планина, да гнездят и да се развъждат. Числеността им варира, като в село Левка има сред 25 и 40 двойки, а гнездилките способстват броят им устойчиво да се покачва.

Възстановяването на един липсващ тип в природата е комплициран и характерен развой, нужни са доста знания за типа и местообитанията. Сградата на Центъра за отбрана на белошипата ветрушка в село Левка е построена по този начин, че да сътвори оптимални условия за възобновяване на типа, както и условия за демонстриране на резултата от природозащитните действия пред обществеността и привличане на туристи и гости. Всекидневните старания на екипа, непосредствено обвързван с птиците, включват всекидневно обезпечаване на профилирана храна на редките соколчета и видео наблюдаване в построените гнездилки. Наблюдението разрешава да се следи животът на птиците и в случай че има някаква опасност, да вземем за пример някое малко птиче изостава в развиването или по някаква причина родителите са напуснали гнездото, природозащитниците могат да се намесят и да оказват помощ на яйцата или на дребните.

Благодарение на видеонаблюдението специалистите наблюдават всеки подробност от популацията - от снасянето на първото яйце до излюпването на дребното и знаят възрастта на всяко малко птиче в колонията. Това им дава опция при зародил проблем или огромна разлика във възрастта в колонията да се намесят в работата на природата и да насочат едно изоставащо мъниче към гнездилка с дребни на сходна възраст. Случва се и да трансферират изоставени яйца към Спасителния център за диви животни на " Зелени Балкани ", където се поставят още по-специализирани грижи за тези пациенти.

" Хубавото при този тип птици е, че те гнездят покрай хората, човешкото наличие не ги безпокои толкоз доста, както е при доста други типове хищни птици, и при човешка интервенция това не се оказва съдбовно за гнезденето ", споделя Градимир. Възрастните елементарно одобряват непознати пиленца и незабавно стартират да ги хранят и да се грижат за тях. " При по-грижовни родители, които повече се стараят в храненето на дребните, от време на време си разрешаваме да им сложим дребни, които са изостанали в развиването. Разбира се, осигуряваме в допълнение храна, с цел да улесним родителите ", споделя Гради Градев.

Центърът на белошипата ветрушка придобива известност измежду туристите и изключително измежду орнеотуристите. Преди пандемията групи от задгранични туристи постоянно посещават мястото за наблюдаване на птиците и снимане на ветрушката, а и на другите редки птици в Сакар, като царския орел, които са изключително атрактивни. Благодарение на осведомителни действия, ориентирани към локални хора, преподаватели, възпитаници и родители, центърът в село Левка и Сакар планина стават известно място за туризъм за фамилии с деца, а възпитаници от локалните села са постоянни гости.

" Програмата " Ти и Lidl за по-добър живот " е значима и ефикасна, тъй като дава опция на по-малки организации от разнообразни места да аплайват и да изпълнят плановете си ", уверен е Градимир Градев. " Свидетели сме по какъв начин програмата дава опция на локалните организации да развият концепциите си и да ги приложат на локално равнище, което има удобно икономическо влияние, като в това време резултатът надалеч надскача локалния си обсег. "

" Ти и Lidl за по-добър живот " е най-голямата социално-отговорна самодейност на Лидл България, която компанията започва през 2017 година, и има за цел да оказва помощ на хората в другите райони от страната да водят по-качествен и пълностоен метод на живот, като поддържа планове в три основни области: обучение, просвета и историческо завещание и околна среда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР