Природата е доста добра в измислянето на хитроумни цветови модели,

...
Природата е доста добра в измислянето на хитроумни цветови модели,
Коментари Харесай

Жираф без петна се роди в зоологическата градина в Тенеси

Природата е много добра в измислянето на хитроумни цветови модели, които оказват помощ на животните да се скрият от хищниците или да ги отхвърлен, като ги прикриват на фона на дъждовни дървета или високи треви. Понякога обаче генетичните разновидности могат да объркат всичко и да основат много необикновени разновидности на типичните скотски цветове. Сега на 31 юли в зоологическата градина „ Брайтс “ в Лимстоун, Тенеси на бял свят се появи бебе жираф от женски пол и то е меко казано извънредно – то просто няма петна.

Експертите от зоопарка считат, че сега тя е единственият едноцветен мрежест жираф в света. Съобщава се, че последният жираф без петна е роден през 1972 година в Токио и е наименуван Тошико.

Персоналът оповестява, бебето тя се оправя добре под грижите на майка си и към този момент е високо 1,82 м. Що се отнася до името ѝ, зоопаркът „ Брайтс “ започва гласоподаване на страницата си във Фейсбук за избор на име.

" Международното отразяване на нашето бебе-жирафче без шарка притегли вниманието към опазването на жирафите. Дивите популации тихомълком изчезват, като единствено за последните три десетилетия са изчезнали 40 % от популацията на дивите жирафи ", споделя Тони Брайт, създател на „ Брайтс “, в изказване, изпратено до IFLScience.

В дивата природа жирафите живеят в дребни популации в Кения, като се счита, че стеснен брой от тях могат да бъдат открити и в Сомалия и Южна Етиопия. Поради фрагментираното си разпространяване те са класифицирани като застрашени от изгубване от Международен съюз за отбрана на природата (IUCN). Според Фондацията за запазване на жирафите петнистата им четина извършва ролята на камуфлаж, като оказва помощ на телата им да се слеят с фона на растителността в саваната. Освен това спомага и за охлаждането им. Смята се, че тъмните петна оказват помощ за регулирането на топлината им, защото под тях има огромни потни жлези, а кръвоносните съдове са ситуирани към тях по характерен метод. Всяка шарка е неповторима и се счита, че тя се наследява от майките.

" Зоопаркът „ Брайтс “ се включва интензивно в битката за спасяването на жирафите, като освен подарява средства на организации като " Спасете жирафите в този момент ", които работят в Африка за опазването на тези нежни колоси, само че и способства за генетичното многообразие и оцеляването на типа посредством личната си доста сполучлива размножителна стратегия в Тенеси “, добавя Брайт.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР