Припомняме, че през 2018 г. правителството на Бойко Борисов реши ...

Припомняме, че през 2018 г. правителството на Бойко Борисов реши

Няма спасение! Вместо неустойка от Русия за 1.5 млн. лева, България с ново споразумение за МиГ-29

Припомняме, че през 2018 година държавното управление на Бойко Борисов реши да даде на Министерството на защитата до 26 млн. лева, с които да се ремонтират самолетите МиГ-29.

На депутатски въпрос Заков отговори, че на 28 април 2021 година е подписано тристранно съглашение, според което Военновъздушни сили поема всички права и отговорности, произлизащи от договорите. След тази дата не са предявявани искове за неустойки, тъй като компанията " РСК МиГ " е предоставила документи за форсмажорни условия - ограничения за неразпространение на COVID-19 в Русия и непредвидени гранични рестрикции. Впоследствие са подписани спомагателните контракти за удължение периодите на осъществяването на ремонтните действия.

Народният представител Гаджев съобщи, че е получил публична информация от Стефан Янев, че неустойката, изплатена от съветската страна, е 138 хиляди евро, до момента в който Заков даде данни за изплатени 185 хиляди евро. Министър Заков пое ангажимент да обясни от кое място идва разликата. Той добави, че е разговарял с командващия военновъздушните сили Димитър Петров, съгласно който ремонтите са осъществени качествено, самолетите МиГ-29 летят и са в обикновено положение. " Неустойката е свършила доста добра работа. Допълнителните съглашения са изпълнени и няма вреди за българските Военновъздушни сили ", заключи тематиката Заков.

Източник: frognews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg