Приоритетна за Столична община през тази година е реконструкцията на

...
Приоритетна за Столична община през тази година е реконструкцията на
Коментари Харесай

Започват ремонтните дейности в четири от най-посещаваните паркове на София – Южен, Западен, Северен и “Борисова градина”

„ Приоритетна за Столична община през тази година е реконструкцията на парковете в София. Предстои да правим разнообразни строителни действия в най-посещаваните и обичани на столичани паркове – Южен, Западен, Северен и Борисова градина. Освен тях, ремонтни действия това лято ще се правят и в доста от кварталните градинки “. Това разгласи зам.-кметът по околна среда в Столична община Йоана Христова, по време на ревизия на строителните действия в Южния парк през днешния ден.
 ремонт парк  ремонт парк
Проектът за реорганизация на входа на Южния парк откъм бул. Гоце Делчев и прилежащите му алеи, включва полагане на гранитни павета и гранитни плочи, монтаж на облицовки по бордове на бетонови цветарници от гранитни плочи, ремонт на развалени облицовки по действителен шадраван и полагане на нова гранитна обшивка. Монтаж на пейки, кошчета за боклуци, гранитна чешма, полагане на нови ВиК връзка за водно огледало и питейна фонтанка, водоснабдяване на водното огледало от сондаж 2, осъществяване на СМР по канализация на водното огледало. В допълнение към това ще бъдат сложени нови 100 осветителни тела по алейната мрежа. Общата стойност на плануваните типове действия по възобновяване на парковото осветяване е на стойност към 800 000 лева, а срокът за осъществяване е 100 дни.

През последните години Столична община възвърне изцяло и територията на Южен парк откъм ул. “Нишава “, ул. “Бяла църква “ и откъм ул. “Козяк “.

Днес започва ремонтът и на Западен парк, който ще обхване реорганизация на над 500 дка от парка. Той включва създаване на нови настилки от гранитни плочи, гранитни павета, бетонова настилка и опесъчена настилка, при опазване на съществуващата алейна мрежа, създаване на нова детска площадка с нови детски уреди, разполагане на ново парково обзавеждане – пейки, кошчета за боклуци, електрически стълбове, осведомителни табели, велосипедни стендове, възобновяване и оформяне на водните обекти – изсъхнал шадраван, езерото при алпинеума, създаване на ново алейно и декоративно осветяване, –  енергоспестяващо, автоматизирано регулируемо осветяване, създаване на видеонаблюдение, зареждане на помпени станции и водни площи, ремонт на техническата ВиК инфраструктура, отводняване на избрани площи, създаване на нова поливна система, планиране на ново озеленяване, опазване на съществуващата скъпа едроразмерна дървесна растителност, възобновяване на съществуващи цветни площи – възобновяване на цветната галерия и създаване на нови цветни фигури. Стойността на ремонта е 11 млн. лева, като от тях 8 549 999,32 лева по Оперативна програма “Регионално развитие”. От бюджета на Столична община са 2 400 000 лева Срокът за осъществяване на дейностите е 12 месеца.

Предстои напълно скоро да започва и вторият стадий от ремонтните действия в Северен парк. В идните това лято поправки са и реорганизация на алейната мрежа на Борисова градина, както и цялостна реорганизация на емблематичния Розариум в нея. Досега Столична община извърши ремонт на емблематичната детска площадка със слончето, алеите в Борисовата градина откъм основния вход, както и построи ново осветяване, видеонаблюдение и тоалетна.

Извършва се ремонт на градината при трамвай №5,заедно с детска площадка и алеи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР