Приоритетите на МОН през следващите три месеца ще бъдат основно

...
Приоритетите на МОН през следващите три месеца ще бъдат основно
Коментари Харесай

МОН обяви три приоритета за новия служебен мандат

Приоритетите на МОН през идващите три месеца ще бъдат главно три. Това разгласи на брифинг министърът на образованието проф. Николай Денков.

Първият приоритет е продължение на образователната година с оптимално присъствено образование и надзор на обстановката от позиция на епидемиологичната обстановка с грижа за здравето на учениците и учителите. Той ще бъде съществена отговорност на заместник-министър Мария Гайдарова, която остава на позицията си от предходните четири месеца. Вторият приоритет на министерството е подготовката на документите, свързани с кандидатстването по европейските планове и стратегии. За него ще дава отговор Ваня Стойнева - неоспорим специалист по европейски фондове и стратегии с три мандата като длъжностен заместникминистър по тези въпроси зад тила си. Третият приоритет е подготовката на бюджета за идната година и на обновената три годишна бюджетна рамка.

През миналия интервал МОН изготви обстоен разбор на резултата от образованието от разстояние в електронна среда и приготви всичко належащо, с цел да обезпечи оптимално продължителни присъствени и безвредни за здравето занятия. 

Насоките за работа на просветителната система в епидемиологична конюнктура са ясно написани и към този момент се съблюдават. " Интегрирането на осведомителните системи на МОН и Министерството на здравеопазването обезпечава ежедневен достъп до настоящи анонимни данни за броя карантинирани учители и възпитаници, което разрешава да се взимат гъвкави решения за присъствено или онлайн образование на равнище учебно заведение и детска градина. Статистическата информация за броя имунизирани и преболедували преподаватели и възпитаници пък дава опция за по-дългосрочна оценка на риска от разпространяване на болестта в просветителните институции ", изясни министър Денков. 

" В момента има гладко повишаване на случаите, което не е обезпокоително. Но в случай че има внезапно повишаване на случаите, би трябвало да реагираме оптимално бързо ", добави той и посочи, че при проблеми главно ще се затварят паралелки и випуски.

По данни от 20 септември 0.71% карантинирани учители и 0.44% карантинирани възпитаници. Най-много карантинирани са във Велико Търново. " 32% от учителите са имунизирани, малко над 2% има имунизирани възпитаници. Докато не се стигне до 70% имунизиране в народен мащаб, ще продължаваме да имаме проблеми ", уточни министърът.

В идващите няколко месеца би трябвало да стартира подготовка за осъществяването на новите европейски стратегии и планове за обучение и просвета. Само в Националния проект за възобновяване и резистентност и в стратегия " Образование "  са планувани общо повече от 3,3 милиарда лева за двете сфери. За да бъдат употребявани тези пари дейно, има доста предварителна работа – създаване на насоки за кандидатстване, документи, оценителни процедури и така нататък Необходима е също разяснителна акция измежду евентуалните бенефициенти – междинните и висшите учебни заведения, научните организации.

" Това ще изисква месеци работа. Ние ще я стартираме, а идващото постоянно държавно управление ще я приключи най-вероятно напролет на идната година ", сподели просветителният министър.

Дейностите по този извънредно значим приоритет на МОН ще се ръководят от нов зам.-министър. Това е Ваня Стойнева - неоспорим специалист по европейски фондове и стратегии с три мандата като длъжностен заместникминистър по тези въпроси зад тила си. В осъществяването на този приоритет ще вземат участие интензивно също досегашният заместник-министър за висше обучение проф. Генка Петрова и новият заместник-министър за просвета чл.-кор. проф. Константин Хаджииванов, който идва от Българска академия на науките. 

След Националното външно оценяване и матурите тази година е изработен подробен разбор за резултата от образованието в електронна среда върху резултатите. Очерта се, че там където има рискови зони, рискът за по-лоши резултати се усилва. Променени са насоките за образование в електронна среда, тъй че да се обезпечи оптимално присъствено образование с най-малък риск за възпитаници и учители. 

Министър Денков означи още три значими резултата от работата на екипа в предходния длъжностен мандат в МОН. Това са признатата Национална карта на висшето обучение в България, квалифицираните промени в Закона за висшето обучение за взаимно образование на студенти и въвеждането на статута на плановите докторанти, а по този начин също създаването на методика за установяване на статут на проучвателен университети.

Служебният екип в МОН ще стартира и подготовка на бюджета за обучение и просвета за 2022 година и на обновената бюджетна рамка в тези сфери за идващите три години. 

И още, проф. Денков представи нови попълнения в екипа на министерството. Освободена е проф. Нели Косева, с която ангажимента е била за 3 месеца и тя би трябвало да се върне в Българска академия на науките. Зам.-министър ще бъде Ваня Стойнова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР