Приоритет се дава на проекти, които се отнасят до някои

...
Приоритет се дава на проекти, които се отнасят до някои
Коментари Харесай

Открита е първата процедура за субсидии за ресурсна ефективност

Приоритет се дава на планове, които се отнасят до някои съответни отпадъчни потоци, като стъкло, хартия, метали, пластмаса, гуми и други

Още по тематиката
Компаниите ще получат в допълнение 154 млн. лева за енергийна успеваемост

Субсидиите по " Конкурентоспособност " ще бъдат разпределени измежду дребни и междинни предприятия с висока оценка на плановете в процедурата от 2016 година
24 окт 2017
Близо 290 млн. лева ще бъдат разпределени през 2018 година по " Конкурентоспособност "

Индикативната годишна работна стратегия е отворена за публично разискване до 20 октомври
17 окт 2017 Максималната сума, която обособените планове могат да получат, е от 500 хиляди лева до 1.5 млн. лева според от размера на предприятието.
Малките и междинните предприятия могат да получат безплатно финансиране за планове, с които да понижат потреблението на първични материали и да оползотворят отпадъците си. Първата процедура за ресурсна успеваемост, която не включва енергийна успеваемост, по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " за този програмен интервал към този момент е открита. Тя е ориентирана към компании от преработващата индустрия, които имат пет месеца да приготвят плановете си и да аплайват. Общият бюджет е 71.6 млн. лева (36.6 млн. евро). Максималната сума, която обособените планове могат да получат, е от 500 хиляди лева до 1.5 млн. лева според от размера на предприятието.

Каква е задачата

Целта на процедурата " Подкрепа за пилотни и демонстрационни начинания за дейно потребление на ресурсите " е да се усили оползотворяването на боклуци и да се понижи образуването им, както и да се свие разходването на първични материали и материали. Проектите би трябвало да имат демонстрационен темперамент, т.е. като демонстрират постигнатите резултати, компаниите да привлекат и други предприятия да вкарат сходни ограничения и начинания.

За да получат финансиране плановете би трябвало да водят до внедряване на софтуерни решения и способи, които са пилотни за България (т.е. ползват се за първи път) и които съставляват продуктова или индустриална иновация. Те би трябвало да водят до възстановяване на ресурсната успеваемост на предприятието и да имат екологичен резултат. Важно условие е също плановете да имат капацитет за мултиплициране на резултатите, т.е. внедрените софтуерни решения и способи да могат да се приложат и в други сходни предприятия, браншове и така нататък Когато плановете се извършват в партньорство, те би трябвало наложително да съставляват индустриална симбиоза, т.е. отпадъкът на едното дружество да съставлява суровина за производството на другото.

Кой може да кандидатства

В процедурата могат да вземат участие микро-, дребни и междинни предприятия от преработващата индустрия. Изключение е възможно, единствено в случай че планът планува пускане на нова активност, която обаче би трябвало да бъде в преработващата индустрия и да е директно обвързвана със съществуващото им произвеждане. Кандидатите би трябвало също да имат най-малко три завършени финансови години, както и най-малко 120 хиляди лева доходи от продажби на продукция.

Същите условия важат и за сътрудниците с допълнението, че те могат да работят и във ВиК бранша, в случай че се занимават със събиране и неутрализиране на боклуци или преработване на материали. Всеки претендент може да има единствено един сътрудник.

Какво се субсидира

Като начало плановете би трябвало да се основават на осъществен одит за ресурсна успеваемост на претендента, който се прави преди подаването на документите. Проектите би трябвало да включват внедряване на софтуерни решения и способи, които да усъвършенстват производството и да понижават потреблението на първични материали, да понижават или предотвратяват образуването на боклуци, да разрешават повторна приложимост на създавания артикул и така нататък (елемент А). Задължително е плановете да плануват и действия по детайл В, които включват въвеждане на оборотни цикли за потребление на водите в производството, образуване на събития или изявления за мултиплициране на резултатите от плана пред организации с сходна активност, където може да бъде въведена същата технология. Тук влиза и правенето на одит за ресурсна успеваемост на плана, както и измервания на индикаторите за излъчвания от упълномощени лаборатории. Дейностите по детайл Б са свързани с приемане на инженерно-технически съвещания и са по преценка на претендента.

Като възможни разноски по детайл А са избрани разноските за машини, уреди и съоръжение, както и за придобиване на нематериални активи като права върху патенти, лицензи, ноу-хау, създаване на програмен продукт и така нататък Те би трябвало да са минимум 60% от общите разноски по плана. По детайл В се позволяват разноски за материални и нематериални активи, свързани с въвеждането на оборотни цикли за потребление на водите и други Консултантските разноски по детайл Б не могат да надвишават 20% от общите.

Срокът за осъществяване на плановете би трябвало да е до 20 месеца.

Финансиране

Общата сума на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 71.6 млн. лева (36.6 млн. евро) и е разпределена по типове предприятия. За микропредприятия са планувани 10.7 млн. лева, за дребни - 28.7 млн. лева, за междинни - 32.2 млн. лева

Минималната дотация, която се отпуска за един план, е 200 хиляди лева, а таванът зависи от размера на предприятието - 500 хиляди лева за микрофирми, 1 млн. лева за дребни и 1.5 млн. лева за междинни.

Субсидията по детайл А може да покрива до 70% от разноските при микро- и дребните предприятия и до 60% при междинните, в случай че плановете се извършват отвън Югозападния район. За планове в района оптималният интензитет на помощта е надлежно 45 и 35%. За консултантски услуги по детайл Б се обезпечава до 50% дотация за всички предприятия, а за другите вложения и мултиплициране на резултатите по детайл В се покриват до 70%.

Оценка

Проектите, които преминат сполучливо инспекцията за административно сходство и допустимост, ще бъдат подложени на техническа и финансова оценка. Най-много точки - 33 от най-много 85, се плануват за индикаторите за конкурентоспособност на предприятието и резултат от осъществяването на плана. Това включва понижаване на количеството употребявани първични материали при производството преди и след осъществяването на плана, периода за откупуване на вложенията и повишението на успеваемостта на индустриалните разноски. До 23 точки може да получат претендентите за потенциал и финансова непоклатимост преди осъществяването на плана, където оценката се базира на това какви внедрени стандарти имат, какви са маржът им на облага, брутната добавена стойност, рентабилността на активите и съотношението на EBITDA към общата стойност на плана. Предвиждат се и до 25 точки за приоритизиране на планове, в случай че те минават към по-високо равнище на ръководство на отпадъците или в случай че се отнасят до някои съответни отпадъчни потоци (стъкло, хартия, метали, пластмаса, дървесни боклуци, гуми и др.). Предимство имат и планове, които водят до понижаване на използването на рискови химични субстанции или по-малко излъчвания, както и за тези, които се извършват във или към Натура 2000. Оценката за реалистичност на разноските носи 4 точки.

За да бъде класиран един план би трябвало да събере минимум 51 точки, а финансиране ще бъде предоставяно съгласно класацията в низходящ ред.

Проектните оферти се подават електронно до 23 април 2018 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР