Принципното ни становище по темата, свързана с избора на 27

...
Принципното ни становище по темата, свързана с избора на 27
Коментари Харесай

ВСС: Направеният избор за административен ръководител на Софийския градски съд бе в максимална степен публичен, прозрачен и мотивиран

Принципното ни мнение по тематиката, обвързвана с избора на 27 ноември 2018 година на административен началник на Софийския градски съд протече (СГС), е че чуването на двамата претенденти за административен началник на Софийски градски съд протече по законоустановената процедура и направеният избор бе в оптималната степен обществен, транспарантен и стимулиран. Това се показва в позиция на Съдийската гилдия (СК) на Висшия правосъден съвет (ВСС) до общото събрания на Софийския градски съд, оповестиха от Висш съдебен съвет.

"Благодарим ви за поканата за присъединяване в плануваното за 3 декември 2018 година Общо заседание на съдиите от Софийски градски съд, отправена до нас от 56 магистрати. Липсва процедура, която да регламентира присъединяване на членовете на Съдийска гилдия на Висшия правосъден съвет в този конгрес на съдийското самоуправление ", се споделя още в позицията.

Според членовете на Семеен кодекс на Висш съдебен съвет е належащо да се обърне внимание, че Конституцията на Република България (чл. 130, алинея 5, т. 46) и Законът за правосъдната власт (чл. 30, алинея 5, т. 4) вменяват на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет право и обвързване да назначават административните ръководители на съдилищата.

Изслушването на претендентите за административни ръководители от общото заседание на съответния съд, според член 194а, ал.7 от Закона за правосъдната власт, е част от процедурата за избор, като колегията е длъжна да вземе поради и да цени изразеното мнение на общото заседание, даже когато то е споделено от по-голямата част от съдиите в съответния съд, само че вкупом с всички други законово регламентирани и относими условия към образуването на преценката за качествата на претендентите.

В позицията се показва още, че законът не придава на мнението на общото заседание изключителна мощ и преимущество пред всички други в действителност данни и условия, свързани с регламентираните от закона критерии за качествата на претендентите. Съгласно наредбата на член 194б алинея 1 Закон за съдебната власт в границите на събеседването се прави преценка за професионалните качества на претендентите, за управническата им подготвеност и моралните качества въз основа на показаните концепции, отговорите на сложени въпроси в хода на чуването, мненията на помощните органи, мненията на лицата по член 38 алинея 3 и алинея 7 Закон за съдебната власт, организаторските качества, устойчивостта на характера на претендентите, способността им за носене на отговорност и за взимане на сложни, независими решения, без внушения и непозволени намеси, и въздействия от нерегламентирани източници, и прочие.

"Именно Конституцията Република България и Законът за правосъдната власт задължават и дават право на членовете на Съдийската гилдия да създадат цялостна преценка по отношение на качествата на претендентите по посочените нагоре критерии, а не просто да „ ратифицират “ изразеното от органа на съдийско самоуправление мнение по кандидатурите. Отговорността за избора на административен началник законодателят е упълномощил напълно на съответната гилдия на Висш съдебен съвет.

Принципното ни мнение по тематиката, обвързвана с избора на 27 ноември 2018 година на административен началник на Софийски градски съд, е че чуването на двамата претенденти за административен началник на Софийския градски съд протече по законоустановената процедура и направеният избор бе в оптималната степен обществен, транспарантен и стимулиран.

С безапелационно болшинство, с ясни и съответни претекстове девет от присъствалите тринадесет членове на Семеен кодекс на Висш съдебен съвет одобриха, че демонстрираните от арбитър Алексей Трифонов професионални, управнически и нравствени качества в по-висока степен отговорят на нужните условия и упования за ръководство на най-големия областен съд в страната. Крайната преценка беше възприета след дълготрайно чуване, при което бяха заложени многочислени въпроси на претендентите.

Проведените разисквания и декларираните от членовете на Семеен кодекс на Висш съдебен съвет претекстове за избора след чуването са отразени в цялостната стенограма на извършеното съвещание и са разполагаем на уеб страницата на Висш съдебен съвет. Очакваме магистратите и обществото да почитат независимата воля, предоставена от закона на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет в качеството й на кадрови орган във връзка с съдийската общественост ", се споделя още в позоцията.

Членовете на Семеен кодекс на Висш съдебен съвет означават също, че имат вяра, че насъбраните дългогодишни проблеми в Софийски градски съд ще бъдат преодолени с общи старания и без ненужно напрежение, при прецизно съблюдаване на буквата и духа на закона, утвърждаващи правилото на уравновесено систематизиране на правата и отговорностите на всички страни в процеса на ръководство и администриране на активността на органите на правосъдна власт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР