Принц Хари каза, че пресата има кръв по ръцете си,

...
Принц Хари каза, че пресата има кръв по ръцете си,
Коментари Харесай

Принц Хари пред съда в Лондон: Пресата има кръв по ръцете си

Принц Хари сподели, че пресата има кръв по ръцете си, до момента в който даваше показания пред Висшия съд в Лондон против издател на таблоид, чиито издания той упреква в телефонно хакерство и други противозаконни действия, предадоха международните информационни организации.

 

Хари, пети в линията за заместничество на английския трон, се усмихна за малко, до момента в който преминаваше около фалангата от чакащи фотографи и снимачни екипи, когато дойде с черен джип в модерната постройка „ Ролс “ в центъра на Лондон. 

 

Той и още над 100 души съдят „ Мирър груп нюзпейпърс “ (МГН), издател на вестниците „ Дейли Мирър “, „ Сънди Мирър “ и „ Сънди пийпъл “, по обвинявания в необятно публикувани злоупотреби в интервала 1991-2011 година

 

По-малкият наследник на крал Чарлз Трети седна на свидетелската пейка, с цел да се изправи пред часове пресечен разпит от Андрю Грийн, юрист на МГН, по отношение на 33 вестникарски публикации, които съгласно Хари се основават на нелегално събрана информация. Облечен в мрачен костюм и вратовръзка, принцът се закле с Библия в ръка, преди да даде показания.

 

Адвокатът Грийн стартира, като персонално се извини на Хари от името на клиента си за един случай, в който той признава за нелегално събиране на информация.

 

„ Това в никакъв случай не е трябвало да се случва и няма да се повтори “, сподели той, като добави, че в случай че съдът се съгласи, че МГН е направила непозволени дейности в други случаи, „ ще имате право и ще получите по-обширно опрощение “.

 

По време на разпита Хари беше запитан за откъс от писмените му свидетелски показания, в който загатва „ ужасяващото “ държание на английската преса. „ Колко още кръв ще изцапа пръстите им, преди някой да спре тази полуда? “ - написа принцът.

 

Запитан от Грийн дали загатва, че публицистите от МГН, които са написали публикациите в центъра на неговия иск, имат кръв по ръцете си, Хари отговори: „ Някои от редакторите и публицистите са виновни за причиняването на доста болежка, оскърбление и в някои случаи - може би по нехайство, на гибел “.

 

В писменото си свидетелско свидетелствуване, оповестено във вторник, Хари споделя, че „ таблоидната преса смяташе, че съм нейна безспорна благосъстоятелност ". " Дълбоко съм уверен, че във всяка връзка, която съм имал в миналото - било то с другари, приятелки, със фамилията или с армията, постоянно е имало трета страна, а точно таблоидната преса “, написа той.

 

" Историите за Хари се продават доста добре във вестниците и към 2500 публикации отразяват всички аспекти на живота му - от 1996 до 2011 година, от пострадвания в учебно заведение до опити с марихуана и кокаин, от възходи и падения с приятелки. Нищо не е било неприкосновено или отвън границите за таблоидите ", сподели юристът на принца Дейвид Шерборн.

 

Изглеждайки сериозен и говорейки твърдо, само че умерено, Хари съобщи, че за него са написани хиляди истории, до момента в който Грийн го притискаше дали е чел съответно въпросните публикации на МГН. Хари се съгласи, че той и юристите му са подбрали за жалбата най-агресивните публикации и тези, които са предизвикали най-вече терзания.

 

Запитан дали си спомня да е прочел първата публикация, за която се е оплакал - материал за визитата на майка му за 12-ия му рожден ден, Хари отговори: „ Бях дете, бях в учебно заведение, тези публикации бяха извънредно натрапчиви. Всеки път, когато се пишеше някоя от тези публикации, това оказваше въздействие “.

 

В понеделник юристът на Хари сподели, че починалата му майка - принцеса Даяна, също е била жертва на хакерски офанзиви, и принцът се базира на това в свидетелските си показания, като хвърли виновността върху някогашния редактор на „ Дейли Мирър “ Пиърс Морган.

 

Принц Хари показа, че мисълта за Пиърс Морган и неговата „ хайка от публицисти, които се ровят “ в известията на майка ми, „ ме кара да се усещам физически зле и още по-решен да потърся отговорност от отговорните лица, в това число господин Морган, за тяхното гнусно и изцяло безпричинно държание “. Морган, който понастоящем е почитан ефирен водещ и работи за пресгрупата на Рупърт Мърдок, постоянно е отричал да е взел участие или да е знаел за телефонни злоупотреби или други противозаконни действия.

 

МГН, която в този момент е благосъстоятелност на компанията „ Рийч “, към този момент е признавала, че нейни издания са били забъркани в телефонни злоупотреби, като е уредила повече от 600 желае, само че Грийн съобщи, че няма доказателства, че тъкмо Хари в миналото е бил жертва. 

 

Хакерството - практиката да се отгатват или употребяват кодове за сигурност, с цел да се подслушват гласовите известия от мобилните телефони на известни персони, беше необятно публикувано в английските таблоиди при започване на този век. То се трансформира в екзистенциална рецесия за промишлеността след разкритието през 2011 година, че " Нюз ъв дъ уърлд " е хакнал телефона на убито 13-годишно момиче. Собственикът Рупърт Мърдок закри вестника, а няколко от ръководителите му бяха изправени пред углавен развой.

 

МГН заплати повече от 100 млн. паунда (125 млн. долара) за споразумяване на стотици искове за нелегално събиране на информация, а през 2015 година отпечата опрощение на жертвите на телефонни хакерски офанзиви.  Вестникът обаче отхвърля или не е признал нито едно от изказванията на Хари, които се отнасят до 33-те визирани публикации.

 

Издателството твърди също, че част от въпросната сензитивна персонална информация е идвала от висши кралски помощници, в това число от един от някогашните висши чиновници на татко му.

 

Принцът е първият върховен английски кралски чиновник, който дава показания в съд от 130 години насам. Той приказва от същата свидетелска ложа в Съд 15 в Лондон, където наскоро се явиха артистът Ед Шийран и френската актриса Ева Грийн по обособени и несвързани каузи. 

 

Процесът против МГН стартира предишния месец, като юристите на принц Хари и другите ищци се пробват да потвърдят, че противозаконното събиране на информация е било осъществено със знанието и утвърждението на висши редактори и ръководители.

 

Принцът обаче не се яви в съда в понеделник. Той е пътувал от Съединени американски щати, където в този момент живее с американската си брачна половинка Меган, едвам предходната вечер, тъй като в неделя щерка му Лилибет имала рожден ден. 

 

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР