Принц Чарлз на 70 – наследникът, който все още чака

...
Принц Чарлз на 70 – наследникът, който все още чака
Коментари Харесай

Принц Чарлз на 70 – наследникът, който все още чака да стане крал

Принц Чарлз на 70 – наследникът, който към момента чака да стане крал
Британският престолонаследник през днешния ден чества 70-ия си рожден ден.

Да наследи майка си на английския трон принц Чарлз чака повече, от който и да е предходник в историята на монархията, остаряла хиляда години.

Някои монарси се опасяват, а републиканците се надяват, че той ще бъде неприятен крал. Поддръжниците на Чарлз считат, че неговата мъдрост, рационалност и ангажираност за запазване на околната среда ще му обезпечат публичната поддръжка, която заслужава. Но върху всичко това хвърля сянка неговата починала първа брачна половинка принцеса Даяна и дълготрайната неприязън от страна на обществеността към втората му брачна половинка Камила, херцогинята на Корнуол.

Чарлс Филип Артър Джордж, принц на Уелс, принц на Шотландия, херцог на Корнуол, херцог на Ротсей, граф на Керик, барон на Ренфру и граф на Честър, е роден в Бъкингамския замък на 14 ноември 1948 година. Той е единствено на четири години, когато неговият дядо, Джордж VI, умира и майка му наследява трона.

Той презирал своето учебно заведение „ Гордънстоун “ в отдалечените част на Шотландия, където е ходил и татко му, само че по тази причина пък е първият престолонаследник с тапия от „ Кеймбридж “. За принц на Уелс публично е провъзгласен на гала през 1969 година Майка му, която е на 92 години, има положително здраве и не има намерение да абдикира, тъй че Чарлз към момента чака.

Неговите критици и даже някои монархисти, които считат, че Чарлс е неприятен потомък на Уиндзор, споделят, че по този начин е по-добре.

„ Истински шанс е, че Чарлс още не е станал крал. За разлика от майка му, поради която хората почитат монархията, мисля, че Чарлс би я подкопал “, твърди Том Бауър, създател на биографията на Чарлз "Непокорният принц". В книгата Чарлс е изобразен като нахален и тесногръд човек, който се радва на разкош и не понася рецензия.

Поддръжниците на Чарлз считат, че той е лесна плячка, защото всеки ход се следи от медиите, които не са благосклонни към него. „ Има доста клюки “, споделя някогашен непосредствен помощник на Чарлз, работил с него години наред. „ Прочел съм куп неща, които просто не са правилни. Бауър явно е разговарял с някогашни членове на личния състав на Чарлс, които са огорчени за нещо “.

Тогава какъв е Чарлз?

„ Сложен “, отвръща източникът. Рядко съм срещал някой толкоз любопитен за света и търсещ да разбере какво се случва и за какво. Но най-много има възторг и трудови привички “, споделя някогашният помощник на Чарлс.

Саймън Люис, помощничка на кралицата от 1998 до 2001 година, разказва Чарлз като отдаден, ревнив човек със "зловещо възприятие за хумор".

Приближените на Чарлз споделят за неговия ангажимент към отговорностите. Работният му ден стартира със закуска, обядът постоянно го пропуща и свършва работата си към среднощ. Ежедневно. Страстта на принца са театъра, литературата, живописта, операта и поп музиката. Казват, че е огромен почитател на Леонард Коен. Той е най-щастлив в градината, обича Шекспир, рисува акварели и написа книги за деца. Бивши чиновници настояват, че избухва елементарно.

Лукс

Официалните данни демонстрират, че последните пътувания в чужбина на Чарлз са били най-скъпите разноски в кралското семейство.

Бауър, който е разговарял със 120 души за неговата книга, назовава методът на живот на Чарлс "хиперлуксозен". Принцът на Уелс отхвърля това.

„ О, не трябва да вярвате на тези негодници “, дава отговор Чарлс по неподходящ за един принц метод на австралийски радиожурналист, попитал го дали както се твърди в книгата на Бауър, на своите пътувания взема със себе си седалката за тоалетната си паница.

Но когато е хазаин на банкет, постоянно се сервира най-хубавата храна и вино. И обслужването е "кралско".

Намеса

Вниманието притегля освен неговия метод на живот. Неговият активизъм за запазване на околната среда и битката против изменението на климата доведоха до обвинявания, че се замесва в проблеми, които кралското семейство би трябвало да заобикаля. Чарлз въпреки всичко мисли, че е е належащо да декларира твърди позиции и настройки и че би било "престъпно" да не ги употребява за верните неща. Според неписани закони в английска конституция монархът би трябвало да е аполитичен. Но принцът на Уелс, счита той, не би трябвало.

„ Има доста неща, с които се пробвам да привлека вниманието през всичките тези години, към проблеми, на които другите не обръщат внимание. И в този момент най-сетне стартират да осъзнават, че това, което се пробвам да кажа, не е толкоз неуместно, колкото си мислят “, споделя Чарлз в изявление през 2017 година. За замърсяването на океаните с пластмаса, за което всеки през днешния ден се тревожат, Чарлс предизвести от дълго време. Но някои от другите му настройки, като поддържането на различна медицина, към момента провокират насмешка.

През 2013 година беше открито, че Чарлз е имал 36 срещи с министри на държавни управления в продължение на три години. Чарлз написа до редица министри за къщите по селата, храната в лечебните заведения и ориста на някои застрашени риби.

Даяна

Но тематиките, от които най-вече се интересува обществеността, не престават да бъдат разводът на Чарлс с Даяна, гибелта й при автомобилна злополука в Париж и вторият му брак с Камила. Някои упрекват нея за неуспеха на първия брак на принца. Анкетите демонстрират, че репутацията на Чарлс в никакъв случай не се възвръща от вредите, нанесени преди 20 години. Проучване на публичното мнение от началото на тази година демонстрира, че единствено 9% от интервюираните считат Чарлс за най-любим член от кралското семейство. В същото изследване 54% декларират, че имат позитивно мнение за него. Това би било превъзходен резултат за един политик, само че рейтингите на кралицата и двамата му синове са доста по-високи.

В изявление през 1995 година Даяна споделя, че Чарлс не желае да бъде крал и че не е основан за такава тежка роля. Тези, които са работили за него, споделят, че това не е правилно.

"Чарлс евентуално ще бъде най-подготвеният монарх в историята и мисля, че той ще бъде доста добър крал", твърди Люис.

Въпреки че Чарлз насилствено приказва за себе си като за монарх, тъй като причина за това е гибелта на майка му, зад кулисите от дълго време всичко е квалифицирано за подобен сюжет.

Дотогава животът му на правоприемник продължава.

„ Хората постоянно приказват за придобивки, пари, дворци и коли Бентли “, сподели някогашният помощник на принца. „ Това в действителност е привилегия, само че и тежест. На никого не бих поискал подобен живот “. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР