Приносът на митрополит Неофит беше издигане на авторитета на Българската

...
Приносът на митрополит Неофит беше издигане на авторитета на Българската
Коментари Харесай

Доц. Нушев: Приносът на патриарх Неофит беше издигане на авторитета на БПЦ

„ Приносът на митрополит Неофит беше издигане на престижа на Българската православна черква (БПЦ). Той беше определен в едни смутни времена, имаше огромни митинги – оставката на първото държавно управление на ГЕРБ. Когато беше неговата интронизация, нямаше работещи държавни институции “, сподели в ефира на bTV доцент Костадин Нушев от Богословския факултет на Софийския университет.

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит умря на 13 март на 78-годишна възраст.

Доц. Нушев напомни, че патриарх Неофит сътвори един работещ отдел „ Връзки с обществеността “ и Светият синод беше по-отворен към медиите и посредством тях към обществото.

„ Рейтингът на българската черква се увеличи и социолозите започнаха да мерят, че БПЦ има един от най-високите заеми на доверие “, разяснява богословът.

Той посочи и работата на патриарха за духовното обучение на децата и младежите посредством добра връзка с държавните управления и най-много с министрите на образованието. Напомни и за  благотворителната активност на Неофит – кухнята за небогати в Софийската света митрополия всеки вторник е била финансирана персонално от патриарха.

„ Той успяваше с усмивка, доброта, самообладание и доброжелателност да сдобрява, да сближава позиции – предаваше този подтик на събеседниците “, сподели още за патриарха доцент Костадин Нушев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР