Примирието трябва да започне в 7 ч. българско време (05

...
Примирието трябва да започне в 7 ч. българско време (05
Коментари Харесай

Точно в 7 ч.: Започна временното примирие между Израел и Хамас

Примирието би трябвало да стартира в 7 ч. българско време (05 ч. по Гринуич) и да включва изцяло преустановяване на огъня в северната и южната част на Газа, последвано от освобождение на някои от над 200-те заложници, взети от Хамас по време на офанзивата на подкрепяните от Иран ислямисти на 7 октомври на територията на Израел, оповестиха медиаторите в Катар, съобщи " Ройтерс ".

 

Сраженията обаче продължиха в часовете, предшестващи сключването на примирието. Двете страни също по този начин алармираха, че паузата ще бъде краткотрайна, преди боевете да бъдат обновени.

 

В 16:00 ч. (14:00 ч. по Гринуич) в Газа ще стартират да постъпват спомагателни помощи, а първите заложници, в това число възрастни дами, ще бъдат освободени, като общият им брой ще нарасне до 50 за четирите дни, съобщи в Доха представителят на външното министерство на Катар Маджид Ал-Ансари.

 

Египет съобщи, че 130 000 литра дизелово гориво и четири камиона газ ще бъдат доставяни всекидневно в Газа, когато стартира действието на примирието, и че 200 камиона с помощи ще влизат в Газа всекидневно.

Очаква се палестинците да бъдат освободени от израелските затвори, съобщи катарският представител пред кореспонденти. " Всички ние се надяваме, че това помирение ще докара до опция да се стартира по-широка работа за реализиране на непрекъснато помирение. "

Хамас удостовери в своя канал в Телеграм, че всички военни дейности от страна на неговите сили ще бъдат прекъснати.

Но Абу Убайда, представител на въоръженото крило на Хамас, по-късно загатна " това краткотрайно помирение " във видеопослание, в което прикани за " ескалация на борбата с (Израел) на всички фронтове на съпротивата ", в това число на Западния бряг, където насилието набъбна след експлоадирането на войната в Газа преди съвсем седем седмици.

Израелските военни обявиха, че войските им ще останат зад линията на преустановяване на огъня на територията на Газа, без да дават детайлности за позицията си.

" Това ще бъдат комплицирани дни и нищо не е несъмнено ", съобщи израелският боен представител Даниел Хагари.

" Контролът над северната част на Газа е първата стъпка от една дълга война и ние се приготвяме за идващите стадии ", добави той. Израел е получил първичен лист на заложниците, които би трябвало да бъдат освободени, и е в контакт със фамилиите, оповестиха от кабинета на министър-председателя.

 

.

 

ФрогНюз
 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР