Примирието на границата на Израел със Сирия се спазваше, с

...
Примирието на границата на Израел със Сирия се спазваше, с
Коментари Харесай

Студената война между Израел и Иран може да прерасне в гореща

Примирието на границата на Израел със Сирия се спазваше, като се изключи няколко заблудени снаряда, откогато израелската войска откри надзор върху Голанските възвишения през Шестдневната арабско-израелска война през 1973 година Залп от 20 ирански ракети, последван от ответен бараж от израелски бомби по ирански позиции в Сирия, промени това предходната седмица и трансформира студената война във война, която става тревожно гореща.

Няма подозрение, че едностранното решение на президента Доналд Тръмп да анулира иранската нуклеарна договорка очебийно увеличи риска от огромен пожар, който освен ще удължи мъката на Сирия, само че и ще я разпростре отвън границите ѝ. И Иран, и Израел дадоха предупредителни изстрели.

От коридорите съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, наподобява, подтиква другите страни да изстрелят идващия залп. Той от дълго време се застъпва за смяна на режима в Иран. С по-завоалиран език в коментар във в. " Вашингтон пост ", оповестен предходната седмица, той сякаш предложи Израел да свърши тежката работа. Докато някои считат, че " въздействието на Израел би трябвало да бъде удържано ", написа той, Тръмп вижда опция да " впрегне " все по-топлите връзки сред Съединени американски щати и Израел " за богатството на двата народа ".

В тази напрегнати времена това звучи като синтезиран апел към Израел " На оръжие! ", заздравен от церемонията за формалното пренасяне на посолството на Съединени американски щати в Ерусалим, и е деяние, което налива още масло в религиозния и сектантския огън.

В случай на по-обхватен конфликт напълно не е ясно коя, в случай че изобщо има такава, от многото съперничещи сили, втренчени една в друга посред опустошението в Сирия, ще получи превъзходство. Ескалация на спора сред Израел и Иран би била извънредно разрушителна и за двете страни.

Фотогалерия: Откриването на посолството на Съединени американски щати в Ерусалим отприщи митинги >

Израел може и да е в положение да смъкна някои от ракетите, изстреляни против него от Южен Ливан, който е в ръцете на подкрепяната от Иран " Хизбула ", и от Сирия, където предходната седмица по този начин решително разгласи, че е поразил " цялата " инфраструктура на Иран.

Далеч по-неясно е при възможен пълномащабен спор какво ще породи по-асиметричната проекция на властта на Иран под формата на съюзени милиции из Леванта. Това въздействие преди малко беше засилено в изборните секции в Ливан, където " Хизбула " реализира огромни триумфи на изборите на 6 май, а сходен резултат наподобява евентуален и в Ирак, където изборите бяха в събота.

Израел може да е в положение да аргументи опустошителни загуби на иранските и подкрепяните от Иран сили в Сирия. Това съществено ще отслаби и режима на Башар Асад. Но не е ясно кой или какво ще се настани в освободената ниша. Последния път това беше " Ислямска страна ".

Воден от чисто самолюбие, Бенямин Нетаняху би могъл умно да огледа към историята. Трима от неговите прародители на премиерския пост бяха изхвърлени в небитието, откакто въвлякоха Израел във война - най-скоро това беше Ехуд Олмерт след нашествието в Ливан през 2006 година Разликата този път е в мощта на Иран да отвърне.

Надеждите са, че страхът от предизвикателство на неконтролирана верижна реакция ще възпре двете страни да работят преждевременно. В идеалния свят Съединени американски щати също биха работили като възпираща мощ, удържайки прекомерно открития поход на Израел към предпазен удар. За предпочитане е това да се направи в тандем с възобновени старания на Съединени американски щати и Русия за гарантиране на помирение в цяла Сирия и за прекъсване на експанзията на Иран и " Хизбула " в граници, успокояващи Израел.

В тази обстановка, която е надалеч от идеалната, единствената страна с жизнеспособни мостове и към Израел, и към Иран, е Русия. За благополучие президентът Владимир Путин приказва и с двете страни. Каквито и да са неговите претекстове, той наподобява задоволително мощен, с цел да се оправи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР