Примерите в съвременната ни история за управляващите хора които забравят

...
Примерите в съвременната ни история за управляващите хора които забравят
Коментари Харесай

За морала, законието и общественото търпение

Примерите в актуалната ни история за ръководещите хора които не помнят по кое време и къде да спрат са безкрайни. Правно-нормативните актове са нарушени в два състезанието за заемане на университетски длъжности: за „ професор “ – 1 място (обявен в Дъждовни води бр. 64 от 13.08.2019 год.) и за „ доцент “ – 2 места (обявен в Дъждовни води бр. 65 от 16.08.2019 год.) за Медицинския университет - Факлутет по дентална медицина, София за научната компетентност „ Дентална, орална и лицево-челюстна хирургия “.


В обявите за двата състезанието е записано изискването, че длъжностите са „ по научната компетентност „ дентална, орална и лицево-челюстна хирургия “ и кандидантите би трябвало да дават отговор на условието „ да имат предпазена дисертация по съответната компетентност “.
Първо, това е неизпълнимо изискване, защото всички дисертации от обсега на 7.2 Дентална медицина (Стоматология) са защитавани по дентална (стоматологична) научна компетентност, а оповестеният конкурс е в класификатора на медицинските специалности.

Второ, това е непозволено сложено изискване, в несъгласие на член 24 (1) т. 1 и член 29 (1) и т.1 от Закона за развиване на университетския състав в Република България (доп. – Дъждовни води бр. 30 от 2018 година, в действие от 04.05.2018 г.), където ясно е записано, че цит. „ претендентите би трябвало да са придобили просветителна и научна степен „ лекар “, която за специалностите от контролираните специалности би трябвало да бъде от същата компетентност “.

Акредитираната от Националната организация за оценяване и акредитация (НАОА) компетентност “Дентална, орална и лицево-челюстна хирургия “ е противозаконна, тъй като не е било обсъждано както и гласувано от главната професионална единица (катедрен съвет).



Нарушени са Европейски нормативни актове който са надлежно транспонирани в Решение № 85 от 19.02.2019 година за изменение и допълнение на Решение № 619 на Министерския съвет от 2009 година за приемане Списък на контролираните специалности в Република България (ДВ, бр. 61 от 2009 година, изм. и доп., бр. 30 от 2012 година, бр. 2 от 2014 година, бр. 7 и 57 от 2016 година и бр. 48 от 2018 г.). 

Не са известни претекстовете на МУ – София за смяна на наименованието на докторска стратегия от професионално направление 7.2 „ Дентална медицина “ в название на съответна здравна компетентност от системата на опазването на здравето, изискваща професионална подготовка „ доктор “. Особено безпокойствие буди обстоятелството, че това е нарушаване на съответна европейска регулация, разказана в пет нормативни документа на Европейския парламент, Съвета на Европа и на Европейската комисия, както и на национланите нормативни актове, в които тя е транспонирана.
Като компетентност за лица с професионална подготовка „ доктор “, „ Дентална, орална и лицево-челюстна хирургия “ не е еквивалент на специфичната дентална образователна дисциплинираност „ Специална хирургия “. Тя не попада в листата на специфичните дисциплини, избрани в Единните държавни условия за придобиване на магистърска степен по специалността „ Дентална медицина “.
Но в МУ – София наименованието на образователната дисциплинираност „ Специална хирургия “ по Единните държавни условия е изменена на „ Дентална, орална и лицево-челюстна хирургия “, а катедрата по „ Орална и лицево-челюстна хирургия “ е преименувана в катедра по „ Дентална, орална и лицево-челюстна хирургия “. Това са следващите нарушавания от страна на МУ – София на Европейски и национални нормативни актове и съответни регулации, разказани в тях.

Въвеждането на изискване за двойна магистратура по медицина и по дентална медицина персонифицира състезанието за „ професор “, тъй като се отстраняват всички евентуални претенденти, които имат професионална подготовка „ Лекар по дентална медицина “ и имат законното право да вземат участие в конкурс от професионалното направление 7.2 „ Дентална медицина “.
Показателен е обстоятелството, че за една и съща катедра, за преподаването на една и съща образователна дисциплинираност са оповестени три места за хабилитирани преподаватели, всяко едно от които е с разнообразни условия за присъединяване в състезанието. Това недвусмислено демонстрира, че се ползват двойни стандарти към евентуалните участници в състезанията и това е сладкодумен опит за дискриминация и персонифицирането им.

Множество нарушавания на редица нормативни актове на Европейския парламент, на Европейската комисия, на постановления на Министерски съвет на Република България и на Националния класификатор на длъжностите и специалностите дават цялостното съображение състезанията да бъдат отченени.
2/3 от състава на колектива на същата катедра, сред които и доста хабилитирани преподаватели и доктори на науките са лишени да предадат опита си на младите експерти или нуждаещите се заболели. Закрива се амбулаторното звено, всеобщо овакантяване на почтени експерти, които не желаят да бъдат заложници на безпринципните ползи на някому. Съмнителни състезания за асистенти с комисии от външни пенсионирани членове, които нямат отношение към построяването на младите фрагменти.  Трябва да бъде анулирана акредитацията на докторска стратегия по „ Дентална, орална и лицево-челюстна хирургия “, в професионално направление 7.2. Дентална медицина за Факултета по дентална медицина на Медицински университет – София, по този начин както е в другите факултети по Дентална медицина в страната.
Трябва да се съблюдават европейските регулации в региона на медицината и дентанталната медицина, които са най-строго контролираните специалности в Европа и по света.

Бидейки лоялни членове на Европейски Съюз ние сме длъжни да следваме правилата и разпоредбите за действието на тези специалности, които са с най-голямо публично значение.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР