Примерът за успешна социална и здравна система – Швеция, отново

...
Примерът за успешна социална и здравна система – Швеция, отново
Коментари Харесай

Шведският снус – разрешен като продукт с намален риск от FDA в САЩ

Примерът за сполучлива обществена и здравна система – Швеция, още веднъж сподели на света по какъв начин би трябвало да се работи за по-добро качество на живота при понижен риск. Този път това става с шведския бездимен артикул – снус, който получи позволение от Агенцията по храни и медикаменти в Съединени американски щати да се маркетира като тютюнев артикул с понижен риск. Продуктът е първият, минал сполучливо през процедурата на FDA за тютюневи произведения с модифициран риск (MRTPA).

Това е мокър прахообразен тютюнев артикул, произходящ на шведското изсъхнало емфие. Консумира се като се слага зад устната за нескончаем интервал от време (подобно на тютюна за дъвчене), само че не води до нуждата от храчене. Това е най-разпространената форма на бездимен тютюнев артикул в скандинавските страни.

Предлага се под формата на надробен тютюн или в торбички, сходни на тези за чай. Торбичката със снус отделя аромати и никотин при контакт с лигавицата. Използването на снус датира още от 18 век.

Като доказателство за това, че шведският артикул може да изиграе роля за намаляването на вредата от тютюна, е полученото в края на предходната година позволение по процедурата за „ тютюнево произведение с модифициран риск “ от Агенцията по храни и медикаменти в Съединени американски щати (Food and Drug Administration, FDA, англ.ез.).

За първи път FDA издава позволение на бездимен артикул в границите на процедурата за тютюневи произведения с модифициран риск (MRTPA).

Сн. Swedishmatch

Разрешението е за осем бездимни тютюневи произведения, представляващи снус, на компанията Swedish Match USA Inc., които се продават под общата марка „ General”. Продуктите участват на американския пазар след полученото през 2015 година позволение за продажба от организацията FDA, само че до момента те се предлагаха без изказванията за модифициран риск.

Издаденото позволение значи, че производителят може да популяризира продукта като подобен с понижен риск.

Така след полученото позволение на опаковката на снус ще се изписва следното: "Употребата на снус вместо цигари понижава риска от развиване на рак на устата, сърдечни болести, рак на белия дроб, инсулт, емфизем и продължителен бронхит.

Разбира се, този артикул не е без риск, само че има доста научни доказателства, в това число епидемологични изследвания, че е по-малко нездравословен от пушенето на стандартни цигари.

Научната група по отношение на регулирането на тютюна на Световната здравна организация отбелязва, че „ измежду бездимните тютюневи произведения на пазара продуктите с ниско наличие на нитрозамини, като шведския снус, са доста по-малко рискови от цигарите “.

В Швеция разпространяването на болести, свързани с пушенето и свързаната с тях смъртност са доста по-ниски, в сравнение с в останалите страни.

Благодарение на бездимното произведение в Швеция процентът на тютюнопушене измежду мъжете е най-нисък в Европейски Съюз - 5% по данни на Евробарометър от 2017 година, което е една пета от междинното за целия Европейски Съюз.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР