Пример за притеснителното стечение на обстоятелствата е Бургаският музей, който

...
Пример за притеснителното стечение на обстоятелствата е Бургаският музей, който
Коментари Харесай

Археолози притеснени: Отсъствието на бюджет спира проучването на археологически обекти

Пример за притеснителното стичане на събитията е Бургаският музей, който няма да може да продължи с изследванията си на средновековната цитадела в Русокастро и на античното населено място Акве Калиде. Имаме планувани изследвания, само че няма средства, заяви шефът му Милен Николов:

 

" Докато нямаме бюджет, нямаме гаранция, че нещо може да се случи! В момента сме лимитирали до най-много всички разходи, с цел да можем да плащаме най-малко заплатите. Да, музеят може да изкарва доходи, само че летният сезон към момента не е почнал, тъй че до момента в който няма бюджет, няма и разкопки! ", съобщи той.

 

По думите му отсъствието на държавен бюджет е предизвикателство и за Общините и те също не могат да провиснал средства за археологически изследвания.

 

Междувременно в Ямбол ще се сложи старт на археологическия сезон, тъй като те не разчитат на държавно финансиране. Проучванията ще са в археологическия резерват Кабиле и по средновековната цитадела Малкото кале, заяви шефът на РИМ – Ямбол Стефан Бакърджиев:

 

" Това са инфраструктурни обекти, което ни дава опция да продължим с активността си. Във връзка с план за отводнителни канали на Автомагистрала " Тракия " би трябвало да проучим обект по границата на северната охранна зона на Кабиле, също и цялостни изследвания на римска постройка и ямен комплекс от късножелязната ера. Ще продължи и работата ни в Малкото кале, където работим със студенти от университета по библиотекознание ", изясни Бакърджиев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР