PRIMER - съюз, представляващ 19-те най-важни обекта за производство на

...
PRIMER - съюз, представляващ 19-те най-важни обекта за производство на
Коментари Харесай

Разходите за производство на парацетамол сe увеличиха с близо 300% в Румъния: ще спре ли страната да прави лекарства?

PRIMER - съюз, представляващ 19-те най-важни обекта за произвеждане на медикаменти в Румъния, разгласи, че може да се наложи националната фармацевтична промишленост да спре локалното произвеждане на избрани медикаменти, поради високата цена на материали и сила. Към момента разноските за производството на едно от най-търсените медикаменти - парацетамол, са се нараснали с до 278%, написа Romania Insider.

Представители на PRIMER каментират, че разноските за произвеждане на избрани медикаменти са се нараснали с до 300% по отношение на предходната година. Цените на първокласните материали и материалите, употребявани в производството на медикаменти, както и за комуналните услуги, означиха някои от най-големите нараствания.

Сред медикаментите с доста по-високи индустриални разноски са парацетамол (278% нарастване на разходите), карбамазепин (197%) и фитонадион (110%). Първото е лекарство, употребявано за лекуване на тресчица и лека до умерена болежка и постоянно се предписва на пациенти, инфектирани с Covid-19.
 Германската фармацевтична група Stada влага €48,3 милиона във фабрика в Румъния
Германската фармацевтична група Stada влага €48,3 милиона във фабрика в Румъния

Проектът е подсилен и от румънското държавно управление

Някои лекарствени съставни елементи бяха подложени на още по-големи скокове на цените. Арабската гума или акациевата гума да вземем за пример е с 1570% по-скъпа от предходната година. Лекарството се употребява като успокояващо средство в препарати за укрепване на рани и като хранителна добавка за хора с висок холестерол или диабет, макар смесените научни доказателства по отношение на неговата резултатност.

Освен по-скъпите лекарствени съставни елементи, румънската фармацевтична промишленост се бори и с по-високите енергийни разноски. Разходите, свързани с електрическа енергия, са се нараснали три пъти, е цената на природния газ регистрира покачване с общо 258%.

Синдикатът, представляващ фармацевтичните компании, моли държавното управление да се намеси и да преразгледа метода на ценообразуване на медикаментите. В противоположен случай може да се стигне до там, че Румъния да спре да произвежда някои медикаменти.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР