Приложенията от тази нова категория са толкова много, че ако

...
Приложенията от тази нова категория са толкова много, че ако
Коментари Харесай

Новата мода: персонални CRM системи

Приложенията от тази нова категория са толкоз доста, че в случай че някой се захване да ги запише и сортира, ще му би трябвало електронна таблица. Рекламите им преливат от обещания…

Софтуерът за ръководство на персоналните контакти може да стане всеобщ в скоро време
(снимка: CCO Public Domain)

Един цялостен рой новостартиращи компании се е заел да оказва помощ на хората да ръководят взаимоотношенията си със своите персонални другари и познати по метода, по който компаниите провеждат продажбите си. Това не е смешка – заражда се нов клас „ лични CRM ” системи.

CRM значи „ ръководство на взаимоотношенията с клиенти ” и е категория програмен продукт, употребен от бизнеса. Неговата цел е записване на всички взаимоотношения с всеки клиент като основа за систематичното поддържане на контакт с потребителя с течение на времето.

Личната CRM е същото нещо, само че за персоналния живот – приложение, което документира мрежата от другари и познати, запознанствата, възникването на нови взаимоотношения, сприятеляването с хора, с които могат да зародят скъпи професионални връзки и други

Рекламите им преливат от обещания

Новият клас „ лични CRM ” са толкоз доста, че в случай че някой се захване да ги запише и сортира, ще му би трябвало електронна таблица. Рекламите им преливат от обещания.

Dex, да вземем за пример, се хвали като „ инструмент за преобразяване на познанствата в съдружници ”. Clay се самоопределя като „ уголемение на мозъка ви, предумишлено построено, с цел да ви помогне да запомняте хората ”. Hippo ни дава обещание в никакъв случай повече да не забравяме рождените дни и празниците на хората, които познаваме.

Plum Contacts ни припомня да пращаме известия на приятелите си и ни награждава с анимирани плодчета, които „ демонстрират какъв брой мощна е връзката ”. „ Изградете връзките, които постоянно желаете да имате ”, дава обещание уеб сайтът UpHabit. Има и още доста – Garden, Ryze, Ntwrk и така нататък

Да разтовариш мозъка си

Повечето от тези приложения се появиха в първите си версии през 2018 или 2019 година. Идеята да „ разтовариш ” мозъка си от нещата, които би трябвало да помниш, не е чак толкоз нова, по тази причина има хора, които с удоволствие одобряват сходни приложения. Някои употребяват персонализирани персонални CRM от дълго време, въпреки че въобще не биха употребявали тъкмо тези думи за това, което вършат.

Така да вземем за пример, Даниел Салгадо, публицист от Рио де Жанейро, споделя, че си е направил електронна таблица с всички свои другари при започване на предходната година, добавяйки бележки за дейностите, които ги свързват, и за всеки прочут – по кое време за последно го е видял. Ако другарството е мощно, той оцветява реда в зелено. Ако не се чували и виждали от известно време, цветът е оранжев. Ако пък е минало в действителност доста време от последния им контакт, клетката ще е алена и тогава Салгадо взема решение дали индивидът би трябвало да се смята за другар към момента.

Стефано Демари от Париж, консуматор на приложението UpHabit, споделя пред The Atlantic: „ От една страна, технологиите са завладяли огромна част от персоналния ни живот. От друга страна, най-блестящите и хубави хора [винаги] си вършат бележки, с цел да не не помнят да се обадят на тези, които ги интересуват ”.

Джоан Вестенберг, австралийска писателка и публицистка, употребява HubSpot и води подробни бележки за всички, които познава. Казва, че в случай че се вижда с другар, който има арахнофобия, приложението й припомня да не носи обеци с тип на паячета. Споделя, че имайки „ база данни, в която да поглежда ”, се усеща по-малко самотна.

25-годишната Джаки от Калифорния споделя, че поддържа разнообразни таблици с другари. В тях има известни „ метрики ” и момичето ги употребява като организационно средство. „ Таблиците ми оказват помощ да си направя сметка кои групи хора ще откликнат в дадена обстановка ”, споделя Джаки и споделя, че по този метод й е елементарно да провежда празненство, да вземем за пример.

Наистина ли това е CRM

Дали всичко това следва да се назовава „ лична CRM? ” Основателят на Dex Кевин Сън има съмнения по въпроса. „ Ту се оттеглям, ту се връщам към акронима CRM и се чудя има ли смисъл в този случай ”, споделя той. „ Продължавам да го употребявам, тъй като от известно време го има – хората знаят какво значи. В същото време „ управител персонални връзки ” звучи неразбираемо и може би даже още по-странно ”.

Персоналните CRM – или както щем да ги назоваваме – стават от ден на ден. Според основателите на сходни системи, това е неизбежно, тъй като от ден на ден взаимоотношенията сред хората са „ проследими в разнообразни цифрови системи – в обществени медии, календари и други

Бизнес моделът

Отворен остава въпросът какъв брой тъкмо печеливши ще се окажат те. Значителна част от предложенията на пазара разчитат на заплатен абонамент. Но кой би плащал за такова нещо? Може би има задоволително хора, които се усещат претрупани, зле проведени или нямащи време за организация на персоналните контакти в таблици. От друга страна, всяко от приложенията вид персонална CRM има по към 1000 изтегляния от магазините за приложения.

С други думи, софтуерът за ръководство на персоналните контакти може бързо да „ изгори ” като нова категория приложения, или пък да стане нещо навсякъде след известно време – когато доста хора ще употребяват сходни стратегии и към този момент няма да ни се коства толкоз необичайно да приказваме за лична CRM. Да забележим.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР