Приложението ViruSafe, предоставено на българското правителство за борба срещу коронавируса,

...
Приложението ViruSafe, предоставено на българското правителство за борба срещу коронавируса,
Коментари Харесай

Българското ViruSafe е достъпно и за чужди правителства

Приложението ViruSafe, предоставено на българското държавно управление за битка против ковид, е налично за полазване и от всяка друга страна. Това потвърдиха пред Economic.bg от компанията ScaleFocus, създала приложението.

“ScaleFocus е подготвена да даде приложението безплатно на всяко държавно управление, което има потребност от него – кодът е отворен (Open Source) и наличен за всеки, който желае да го употребява, или даже развие в последващи версии ”, разяснява Радослав Гайдарски, основен шеф “Customer Success ” в ScaleFocus.

По думите му: “Запитвания към този момент не се дошли при нас ”.

Заедно против COVID-19

Мобилното приложение ViruSafe е налично за евакуиране от Гугъл Play и App Store от седмица насам. То е плод на самодейността български софтуерни компании да подадат ръка на управляващите в миг на рецесия. Разработчикът даде приложението на българското държавно управление и респективно на здравните управляващи против символичната сума от 1 лев.

Целта на мобилното приложение е да помогне за съставянето на по-пълноценна и цялостна картина за разпространяването на COVID-19. Гражданите ще могат да споделят данни за здравословното си положение със своите персонални лекари. От друга страна обаче до тях достъп ще имат и способените органи в лицето на Националния действен щаб, Министерство на здравеопазването, районните здравни инспекции, които имат взор най-вече върху по-тежките случаи.

Предвидена е и функционалност, която да изпраща известия, в случай че човек е бил наоколо до различен консуматор със признаци.

Междувременно SAS и Software Group лансираха платформа COV.ID – народен централизиран указател на случаите с COVID-19 в България, чиято цел е да помогне за понижаване на разпространяването на ковид. Системата към този момент е интегриран с географската осведомителна система в мобилно приложение ViruSafe за жители.

COV.ID цифровизира събирането на персонални и медицински данни от институции, работещи със случаи на COVID-19, като районни здравни инспекции, гранична полиция, Министерство на вътрешните работи, общопрактикуващи лекари, лечебни заведения, лаборатории и общини. Платформата обработва данните по структуриран и сигурен метод, като дава на профилираните държавни институции информация в действително време. /economic.bg/
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР