Приложението на изкуствен интелект в медицината може да донесе много

...
Приложението на изкуствен интелект в медицината може да донесе много
Коментари Харесай

СЗО предупреди: Изкуственият интелект в медицината крие рискове!

Приложението на изкуствен интелект в медицината може да донесе доста изгоди, само че крие и опасности, които би трябвало да се минимализират, предизвести Световната здравна организация (СЗО) в отчет, представен от ТАСС.

" Както всички нови технологии, изкуственият разсъдък има голям капацитет за възстановяване на здравето на милиони хора по света, само че както всички технологии, той може да бъде употребен погрешно и да навреди ", съобщи генералният шеф на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус. Той акцентира, че новият отчет на СЗО би трябвало да се трансформира за страните в " скъпо управление за това по какъв начин да извлечем най-голяма изгода от приложението на изкуствения разсъдък и в това време да минимализираме рисковете и да избегнем капани ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Авторите на отчета предизвестяват, че не трябва да се надценяват изгодите от изкуствения разсъдък в случаите, когато внедряването му става за сметка на вложения, нужни за всеобщ достъп на популацията до здравни услуги. Те показват и опасности, свързани с " неетично събиране и потребление на данни " за пациенти и обръщат внимание на нуждата от обезпечаване на сигурността на пациентите, в това число и на кибербезопасност.

Според специалистите на СЗО " нерегулирането приложение на изкуствен интелект може да сложи правата на пациентите в подчинено състояние по отношение на мощните търговски ползи на софтуерните компании или по отношение на ползите на държавните управления в региона на наблюдението и обществения надзор ".

Авторите на отчета оферират няколко водещи правилото и ограничения за ограничение на рисковете от използване на изкуствения разсъдък в медицината. Сред тях са " отбрана на автономията " на индивида при взимане на решения в здравната сфера, гарантиране на конфиденциалността в опазването на здравето, надзор на качеството, сигурността и успеваемостта на системите за изкуствен интелект и други.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР