Приложението еЗдраве дава цялата необходима информация на пациентите за здравния

...
Коментари Харесай

„еЗдраве” дава достъп до личните пациентски досиета


Приложението „ еЗдраве ” дава цялата нужна информация на пациентите за здравния им статус (снимка: „ Информационно обслужване ” АД)

Българските жители към този момент имат достъп през мобилно устройство до персоналното си пациентско досие и до всички налични електронни здравни документи, вписани в Националната здравноинформационна система (НЗИС), оповестиха от „ Информационно обслужване ” АД след стартиране в употреба на мобилното приложение „ еЗдраве ” дружно с Министерство на здравеопазването.

„ еЗдраве ” обезпечава достъп на потребителите до вписаните в НЗИС прегледи, посоки, предписания, ваксини, резултати от лабораторни проучвания, обща здравна информация и други, стана ясно през днешния ден при показване на софтуера.

„ Приложението „ еЗдраве ” улеснява оптимално потребителите, които във всеки един миг разполагат с информация за осъществените им прегледи, изписаните предписания, издадените им посоки и друга здравна информация за тях ”, сподели Борис Костадинов, шеф „ Софтуерна интеграция ” в „ Информационно обслужване ” АД, в наличието на служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев и ръководителя на УС на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

По неговите думи, „ еЗдраве ” е измежду най-иновативните приложения в Европа и е първото в България, което сплотява всички данни за пациентите на национално равнище. Ключово преимущество на приложението е, че информацията е показана на понятен за пациентите език.

Приложението е извънредно елементарно за потребление и дава цялата нужна информация на пациентите за здравния им статус. Разполага с достъп до всички налични модули в НЗИС, които работят с електронни документи, съставящи персоналното пациентско досие.

В момента в НЗИС и мобилното приложение липсват исторически данни, свързани с осъществени в предишното прегледи и медицински действия. Достъпни са единствено здравните записи, които персоналните лекари, експертите, лечебните заведения и лабораториите са въвели за всеки пациент от стартирането на НЗИС в употреба.

Приложението „ еЗдраве ” може да бъде изтеглено гратис от App Store и Гугъл Play (). Достъпът до електронните здравни документи в приложението се реализира посредством еднократно сдвояване с, налично в НЗИС през браузър на компютър.

Заради високите условия към сигурността на персоналните и медицинските данни, на този стадий достъпът до персоналното пациентско досие се прави само посредством потребление на дипломиран електронен автограф (КЕП). Но „ Информационно обслужване ” АД работи и за въвеждане на други сигурни способи за вход, които се чака да се употребяват в най-скоро време.

Освен посредством КЕП сигурността на информацията в мобилното приложение „ еЗдраве ” се подсигурява и с спомагателна биометрична отбрана, която се задейства по избор на потребителя. Ако потребителят реши, че повече няма да употребява мобилното устройство, на което е свалено приложението, той може да деактивира профила си. Деактивирането изтрива цялата информация от устройството и не оставя диря от досието в телефона.

До края на годината приложението ще получи спомагателни функционалности, измежду които електронни хоспитализации, история на болестта, известия за планов банкет в болница, ТЕЛК решения, известия за приемане и банкет на лекарства, панел за хронични болести и други В  близките месеци ще бъде обезпечен достъп на родителите до пациентското досие на децата и възрастните им родственици.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР