Приложението е най-разпознаваемият продукт на Tixi и е част от

...
Приложението е най-разпознаваемият продукт на Tixi и е част от
Коментари Харесай

MPASS – бъдещето на умната мобилност, над 200 хил. души вече използват безплатното приложение

Приложението е най-разпознаваемият артикул на Tixi и е част от визията на компанията за една съвременна и интегрирана в цялата страна подвижност

Иновативното приложение за цифрови билети  може да стъпи във всяка община в България. 

Над 200 хиляди потребителя месечно употребяват осведомителните услуги на Tixi, като компанията  регистрира над 20 млн. транзакции за електронни услуги на годишна база.

MPASS е най-разпознаваемият артикул от портфолиото на българската компания  Безплатното приложение бе показано в откриващия панел на 15-ото издание на Националната конференция по транспортна инфраструктура в Равда и провокира сериозен интерес, както от страна на бизнеса, по този начин и от представители на локалната власт. 

ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК:



Платформата е без аналог в страната, като е определяна е за бъдещето на умната подвижност. MPASS слага потребителя в центъра на обслужването. Създателите на MPASS желаят с едно приложение, потребителите да разполагат с цялата подвижност в едната си ръка и телефон.

Алгоритъм пресмята най-удачната скица на заплащане и в случай че пътувате единствено един път, ще ви таксува индивидуален билет, в случай че промените няколко рейса – ще пресметна най-изгодният вид за вас. Методите на заплащане също са много гъвкави. Може да регистрирате кредитна/дебитна карта или да платите посредством мобилния си телефон, като сумата ще бъде начислена към идната сметка.

-Г-н Недялков, най-разпознаваемият артикул на   e приложението  , което провокира сериозен интерес. Разкажете малко повече за него?

- До момента през MPASS са регистрирани близо 1.5 млн. броя продажби на транспортни документи, които са на стойност над 3.1 млн. лв.. Това ни дава увереността, че сме на прав път и хората имат потребност от смяна в метода, по който пътуват. Точно в това е профилирана Tixi - обработваме към половин милион поръчки от над 200 000 пътуващи за приемане на информация за напредване в градска среда, в това число услуги за генериране на направления за пътешестване с публичен превоз в града, паркиране, виртуални табла за превоз и други Системите на Tixi обработват с най-високо равнище на отбрана над 550 000 преводи на крайни консуматори месечно, а на годишна база компанията ни управлява заплащания на стойност над 155 млн. евро.

Някои от платформите ни към момента нямат аналог в страната. Целта ни е пътуването с градски превоз да е елементарно и комфортно. Дали с банкови карти или с цифрови билети, няма значение. Важното е да разполагаме с задоволително данни, с които да може да се усъвършенства превоза и непрестанно да се усъвършенства услугата. Например във Велико Търново в този момент построяваме консолидираното на превоза с паркирането. Философията и практиката се преплитат в тази ситуация и демонстрират, че цялото напредване в града, както и планирането на маршрута, би трябвало да бъдат част от една обща екосистема – било то с буферни паркинги, с електрически коли, с такси. Това са услуги, които разрешават на хората да се придвижат по-най лесния и комфортен метод, употребявайки ресурсите, които са  налични.

Всяко обитаемо място и всяка община желаят  точно това – да се понижи трафика в градовете, да бъде въздухът по-чист, а напредването – по-лесно и по-автоматизирано. Реализирането на такива политики изисква принадлежности. Ние предлагаме тъкмо това – имаме опита и познанието по какъв начин с верните принадлежности, всяка община да реализира заложените цели.

-Община Бургас имаше злощастен опит с въвеждането на билет системата, която се забави прекалено много. Търсили ли са ви, с цел да внедрите вашата платформа и в случай че проработи в Бургас, значи ли, че актуалните апарати от рейсовете ще станат ненужни?

-Това, което ние вършим, е да не зачертаваме към този момент постигнатото. Община Бургас има доста опит. Понякога отрицателния подобен е даже по-полезен – положени са големи старания и е станало ясно по какъв начин не може да се случи обещано нещо. От това може единствено да се учим.

Ако ни се доверят, ние ще надградим, позволявайки построяването на спомагателни канали за закупуване на транспортни документи, които ще дават спомагателна информация на Община Бургас по този начин, че тя да може да усъвършенства своя превоз без да се вършат двойни вложения. Ще се приспособяваме бързо към актуалната система.

- Кога се прави таксуването от картата на ползвателя на услугата?

- За банковите карти има няколко модела на таксуване. Такива да вземем за пример са постпей и припей (postpay, prepay, предплатени и заплащане след употреба). В София работи единствено единият модел – след услугата. И зависи от самата политика на общината. Съществува и различен вид, който в този момент желаеме да използван в община Перник – дребен, само че много новаторски град. Там концепцията е да има авансово закупен документ, пътуващите да не употребяват към този момент карти за градския превоз, а те да бъдат под формата просто на банковата им карта. Това също е комфортно и ви икономисва една карта в портфейла. И да не забравяме, че телефонът също постоянно е с  вас – може да пътувате и без каквато и да е карта, а единствено с приложението в него.  

MPass е единственото приложение, което дава опция транспортната услуга да се начислява непосредствено върху сметката за телефон в края на месеца. Само с телефон в ръка пътуваш в цялата градска мрежа. Радваме се, че над 200 000 индивида употребяват дейно това приложение.

-В кои общини сте внедрили новаторските си приложения?

- Наши решения има и в Съединени американски щати, Чикаго. Компанията ни има близо  40 лиценза за софтуерни решения и в страната имаме сполучливо осъществени планове в множеството огромни градове - София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе, Дупница и Перник. Системите на Tixi за ръководство на услугите по паркиране обслужват почти 1 млн. заплащания за почасово паркиране на месечна база. Наши тикетинг решения са внедрени допълнително от 1500 профилирано оборудвани транспортни средства на градския превоз - трамваи, тролейбуси, рейсове и метро, включително валидатори, електронни табла, шофьорски терминали и други

Много градове сме подпомагали в една или друга степен. Това ни дава самочувствието, че имаме опита, както технологиите, с които да осъществяваме задачите на обитаемоте места. Решения на Tixi обслужват и 10 буферни паркинга с услуга " Пътувай и паркирай ", над 40 000 публични паркоместа в разнообразни зони, в това число и 4000 места за хора с увреждания, 2500 бизнес абонамента и 5000 абонамента за локално паркиране (по местоживеене). Както виждате, градската подвижност е формирана от редица разнообразни съставни елементи и не трябва да се преглежда на парче. Вече 12 години се стараем да осигуряваме услуги с повсеместен метод, тъй като както потребностите на жителите, по този начин и проблемите на всеки град са сложни.  Презентирали сме пред Община Бургас и виждаме, че има предпочитание за сходни решения. Надяваме се в най-скоро време и този град да се модернизира, а за какво не и да води пред останалите с реализацията на положителни решения.

-Може ли това да се случи в по-малки градове, например Созопол, където това лято вкараха ново таксуване за синята зона, само че единствено с няколко автомата?

-Ние не употребяваме външни компании, продуктите ни са авторски и създадени напълно от нашия екип. Те се осъществят напълно с наша инфраструктура и това разрешава даже дребни общини, с малко рейсове и малко места за паркиране, да се включат и да се възползват от услугата. Ние сме българска компания и желаеме да оказваме помощ. България е едно малко обитаемо място и е хубаво да има унифицирани артикули, които да могат да се употребяват на всички места. Mpass може да се употребява във всички градове.

Ако има интегриран превоз от Созопол до Бургас, това е една крачка напред към тази съгласуваност, която занапред следва. Като направиш един град интелигентен и прилежащите също, само че не си споделят едни с други, няма резултат. Представете си по какъв начин с трен стигате до гарата в  Бургас и оттова би трябвало да търсите маршрутка, след това и трето транспортно средство и така нататък Всичко това може да е авансово квалифицирано и единствено на един клик разстояние във всеки телефон. Може да се направи един указател на всички услуги за подвижност, в това число и на електрическите тротинетки, колела, и да се употребява за обмисляне на маршрут и пътешестване. Стремим се да разпространяваме тъкмо това и всеки, който се причисли към нас, ще стане част от новата екосистема на умни и свързани градове.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР