Прикована на легло жена не може да бъде освидетелствана за

...
Прикована на легло жена не може да бъде освидетелствана за
Коментари Харесай

Прикована на легло жена не може да бъде освидетелствана за инвалидност

Прикована на легло жена не може да бъде освидетелствана за неработоспособност поради бюрократични пречки. Преди няколко месеца околните на Петра Пелтекова, която е претърпяла мозъчен инсулт, подали документи към Експертната лекарска комисия в Смолян, с цел да ѝ бъде обезпечен помощник. Близките ѝ трябвало да обезпечат нужните документи.

На 3 март дъщерите на Петра Пелтекова са събудени с новината, че майка им е получила инсулт. „ Лекарите споделиха: Съжаляваме доста, инсултът е тежък, търсете някой да я гледа на легло ”, спомня си Люба Пелтекова. Калина Сивакова, другата щерка на Петра, споделя, че майка им не може да стои седнала сама. Хранят я, преобличат я, тъй като не може да се обслужва.

Близките подали документи към ТЕЛК Смолян, с цел да може дамата да бъде освидетелствана за 100% неработоспособност. Три месеца по-късно имали дата за явяване пред Комисията. „ Влязох вътре, на масата стоеше един доктор и единственото нещо, което попита, беше „ Петра, ти работиш ли? ”. Това ме шокира, тъй като те очевидно не са гледали никакви документи. Петра кара 83-та година, с мозъчен инсулт. Аз го погледнах озадачено, споделих му „ Аз работя ”, а той отговори „ Не ме интересува ” и напусна стаята ”, споделя Люба.



На негово място пристигнала председателката на ТЕЛК Смолян. Д-р Ирикева погледнала единствено документа от наблюдаващия невролог, изясняват околните. Именно той се оказва причина да бъдат върнати. Тя го погледнала и споделила, че той е амбулаторен. Можело да значи, че Петра може и да върви.

„ Тук сме говорили с лекаря, става въпрос за неточност. Той пристигна у дома, направи прегледа, само че е погледнат само този документ. Ние имаме служебна записка от персоналния доктор, епикризи от лечебните заведения, където е посочено положението ѝ - че тя физически не може да се яви пред Комисията. Защо сме чакали ние 3 месеца, като те не са гледали документите?! ”, попита внучката на дамата, претърпяла инсулт.

Опитите ни да получим пояснение от ТЕЛК Смолян останаха без резултат. Заявиха, че могат да ни отговорят документално, само че връзката прекъсна, преди да уточним към кого да отправим питането си.

Според адвокати грешката, която е позволил наблюдаващият невролог, е препъни-камък, който не може да бъде заобиколен. Съществен проблем обаче се оказва изчезналата у нас разпоредба за сформиране на здравна документи. „ Възможно е хора да бъдат лишени от правата си, просто тъй като някой не знае по какъв начин се написа здравна документи ”, споделя юристът по здравно право Мария Петрова пред " Нова ".

Близките на Петра Пелтекова чакат през септември да се явят още веднъж пред Комисията. Междувременно чакат да бъде прегледана и жалбата им до НЕЛК.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР