Приключиха пазарните консултации за закупуване на влакове, съобщиха от Министерството

...
Приключиха пазарните консултации за закупуване на влакове, съобщиха от Министерството
Коментари Харесай

Обявяват обществени поръчки за покупка на влакове за 1,7 млрд. лева - кои са кандидатите

Приключиха пазарните съвещания за закупуване на влакове, оповестиха от Министерството на превоза. Сега следва оповестяване на процедури на обща стойност 1,7 милиарда лв.. Това е най-голямата задействана поръчка по Плана за възобновяване и устойивост.

По 5-те предложения, общият брой получени оферти е 32.

Подобен вид пазарно изследване се организира за пръв път от Министерството на превоза и известията, като задачата му е да се реализира оптималната бистрота и успеваемост при изразходването на публичен запас, както и да се привлекат за присъединяване най-хубавите български и интернационалните компании, показват от ведомството.

" Ще се възползваме в цялостна степен от опциите, които ни дава Законът за публичните поръчки, с цел да придобием най-модерните и сигурни влакове и съоръжение при най-хубави условия - и като цена, и като технологии ", сподели министърът на превоза и известията (в оставка) Николай Събев.

До приключване на крайния период, своите индикативни оферти са подали едни от най-големите международни производители и снабдители на преносим състав и бордово съоръжение: Alstom, CAF, Hyundai Rotem, PESA Bydgoszsz, Siemens Mobility, Skoda Transportation, Stadler Rail, FPS Poznan Fabryka Pojazdow Szynowych, KONCAR-Electric vehicles Inc., Thales, Talgo, Express Service, Vossloh Locomotives GmbH, CZ LOKO a.s. и CRRC Corporation Limited.

След в детайли разглеждане на всички оферти, следва в къси периоди министерството да разгласи публични поръчки по петте предложения на обща стойност 1,7 милиарда лв..

Очаква се доникъде на 2026 година България да има освежен железопътен парк от най-ново потомство.

По предписание на министър Николай Събев, същият метод ще бъде прибавен от Наказателен кодекс " Железопътна инфраструктура " и за двата плана на компанията, утвърдени по Националния проект за възобновяване и резистентност. Те са за създаване на интермодален терминал в Русе и за внедряване на ERTMS, равнище 2, в железопътния сектор Русе - Каспичан.
 Транспортният министър: Засега билетите за трен няма да нарастват
Транспортният министър: Засега билетите за трен няма да нарастват

До лятото на 2026 година се чака да влязат в употреба на нови двуетажни влакове
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР