Приключиха археологическите проучвания под връх Драгойна, които се провеждат ежегодно

Приключиха археологическите проучвания под връх Драгойна, които се провеждат ежегодно ...

Археолозиха направиха нечувано откритие в Пловдивско.Приключиха археологическите проучвания под връх Драгойна, които се провеждат ежегодно всяка година в продължение на 11 години вече.

25 студенти по археология от Пловдивския и Шуменския университет участваха тази година в разкопките на обекта Църквището, намиращ се в североизточното подножие на връх Драгойна край едноименното първомайско село. Ръководител на групата и тази година бе доц. Иво Топалилов, а негов заместник главен асистент - Божидар Драганов.

Тази година археолозите продължиха разкопките в манастирския комплекс, разкрит преди 2 години, но към южния ограден зид на комплекса, за да се разбере на каква площ се е разполагал той. Едновременно с това проучвания бяха направени и в западната половина на терена.

Според доц. Топалилов това, което са открили, е верижно разположени помещения, свързани помежду си. Според него комплексът обхваща цялата тераса на хълма, на който се намира Църквището, а това е огромен по своите размери комплекс, който през отделните епохи е претърпял значителни трансформации, но е запазил своето значение като свещено за християните място. Според доц. Топалилов това е най-ранният манастир, разкрит в Тракия, който започва да функционира още от началото на 5-и век.

Ръководителят на групата изказа задоволство от тазгодишните находки и изрази надежда догодина да има отново подобни резултати. Комплексно заснемане на археологическия обект Църквището направи Иван Саров.

Целият екип, зает с разкопките, изказа специални благодарности на кмета на общината Ангел Папазов за оказаната безрезервната подкрепа и внимание по време на проучванията.

Източник: marica.bg