Приключи срещата между външните министри на Русия и Украйна -

...
Приключи срещата между външните министри на Русия и Украйна -
Коментари Харесай

Лавров и Кулеба не постигнаха споразумение за спиране на огъня

Приключи срещата сред външните министри на Русия и Украйна - Сергей Лавров и Дмитро Кулеба, в Турция. Украинският външен министър уточни, че срещата не е била лесна. Изрази обаче подготвеност да организира нови диалози в същия формат. Кулеба беше безапелационен, че Украйна няма да капитулира пред Русия.

Двамата външни министри не са се договорили за преустановяване на огъня, а Лавров не е заречен филантропични коридори за евакуация на жителите на Мариупол. Срещата стартира малко след 10 часа и продължи към час.

" Как се развива военната интервенция? Тя се развива по проект ", пък разгласи съветският външен министър Сергей Лавров. Двамата дадоха конференции едновременно.

" Доставките на оръжие от чужбина, от Европейски Съюз, доставките на смъртоносно оръжие в Украйна, не е нещо положително. Включително приказваме и преноса на ракетни комплекси. Никой не може да отговори по какъв начин ще се подсигурява сигурността на въздушното пространство с тях, в какви ръце ще попаднат. Западът се държи рисково, доставя Украйна със смъртоносни оръжия и не е известно къде ще се окажат най-после доставените ракетни установки. В Украйна се сътвори обстановка, която носи закани за РФ. Президентът Путин доста приказва по тази причина ", разгласи Лавров.

Руският външен министър разяснява и тематиката за откритите биологични лаборатории в Украйна.

" Създадените лаборатории от Съединени американски щати в Украйна и последващото отричането е учудващо. Американците вършат това и в други страни, покрай Русия, както и към Китай. Онези, които помпат Украйна с оръжие, би трябвало да знаят, че това е доста рисково. Изграждането на такива лаборатории е правено в загадка от хората в Украйна ", добави Лавров.

" Ние желаеме демилитирацията на Украйна. Искаме в Украйна да няма ракети на НАТО, които да са ориентирани към Русия. Онези, които доставят оръжия на Украйна и наемниците там, би трябвало да осъзнаят заплахата от това, което правят. Напомнихме на Украйна, че Русия е показала предложенията си ", уточни още Лавров и добави, че Москва чака отговор.

" Ще се оправим с икономическите наказания ", разгласи още съветският външен министър.

Двамата са разискали филантропични въпроси, в това число и какво вършат войските за отбрана на цивилното население.

" За страдание господин Лавров не беше в позиция да се ангажира със зелените коридори, само че той ще кореспондира със съответните управляващи по отношение на този проблем ", изясни Кулеба.

Украинският външен министър съобщи още, че най-големият проблем, пред който е изправена страната му, е ситуацията в обсадения пристанищен град Мариупол, подложен на натоварен обстрел и опустошения от съветските сили.

" Няма прогрес по прекратяването на огъня, а Украйна има две задания - да провежда филантропичен кулоар от Мариупол и да реализира 24-часово помирение ", сподели Кулеба.



В отговор на въпрос на Би Би Си дали е допустимо преустановяване на огъня, Лавров съобщи, че " специфичната военна интервенция " ще продължи.

" Ние не сме нападнали Украйна ", изясни той, като съобщи, че Русия е била застрашена и е трябвало да отбрани районите Донецк и Луганск, които Русия счита за самостоятелни от Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР