Приключи работата по двете мозаечни пана, разположени върху фасадата на

...
Приключи работата по двете мозаечни пана, разположени върху фасадата на
Коментари Харесай

Двете мозаечни пана върху фасадата на бл. 15 в „Тракия“ вече греят в пълния си блясък

Приключи работата по двете мозаечни пана, ситуирани върху фасадата на бл. 15 в ж.р. „ Тракия “ в Пловдив, оповестиха от общината. В продължение на близо три месеца, огромният български художник Трифон Неделчев, дружно с помощници, извърши прецизната и трудоемка активност по реставрацията на двете творби на монументалното изкуство и през днешния ден те още веднъж греят в цялостен искра с естествените си цветове и в целокупност.

По самодейност на кмета на регион „ Тракия “ Костадин Димитров и заместител -кмета по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, със съдействието на шефа на ГХГ - Красимир Линков, преди няколко месеца бе направена връзка с Трифон Неделчев - създател на паната, основани през 80-те години на предишния век, в съавторство с Маргарита Томова, Александър Балдев. Неделчев, който живее непрекъснато в Германия, одобри работата с наслада, като обезпечи скъпоструващите материали за своя сметка и се отхвърли от авторски хонорар в интерес на положителното дело. Възнаграждението, което община Пловдив е планувала за работата, Трифон Неделчев ще изплати на своите помощници, стана ясно през днешния ден по време на срещата му с Костадин Димитров и Пламен Панов на мястото. Двамата не скриха откровеното си удивление от свършеното и сърдечно благодариха на огромния български създател.

Всяко от двете мозаечни пана съставлява нереална комбинация от неправилни геометрични форми. Мозайката е положена с циментов разтвор върху бетонна основа. Техниката на осъществяване е opus tessellatum. Това са огромни и текстурирани мозайки, в които размерите на частиците нормално са над 4 мм. Тази техника постоянно се употребява за декориране на публични здания и огромни стаи с мозайки. Използваните тесери в двете мозайки на фасадата на блок 15 са в осем цвята: бяло (мрамор и варовик), сиво-черно, сиво, сиво зелено, охра (варовик), алено (смалт), оранжево (смалт), синьо (смалт). Размерите на тесерите варират от 1,5 х 1,5 см до 5 х 5 см.

Припомням, че комисия от община Пловдив и районната администрация, след осъществен оглед и документиране на място откри съществуване на пукнатини, механични замърсявания и изчезнали тесери, както в резултат на атмосферните въздействия през годините, по този начин и в резултат на механична интервенция. В някои сектори личеше и принудително премахване, като част от смалтовите тесери бяха останали в хоросановото/циментовото легло, имаше и обрушвания по крайния силует. Монтираната камера на едното от паната и следи от ремонт на климатика на другото бяха увредили структурно и незадълбочено мозайката и нейната основа.

Двете реставрирани пана, дружно с шадравана, ситуиран в откритото градско пространство пред ДКЦ V, чиято реституция също следва, към днешна дата са минали през експертна оценка и към този момент са заведени в салдото на администрацията на регион „ Тракия “, която отсега нататък ще поставя грижи за тяхното поддържане.

Ежегодно в бюджета на община Пловдив посредством отдел „ Култура, археология и културно завещание “ се залагат средства за реституция на монументално изкуство. По това перо бяха реставрирани мозайките на Йоан Левиев в подлеза на Чифте баня, паметника на Захари Стоянов, паметника на Момотаро от Окаяма, „ Рибарчето “ и чешмата " Хорцето ", намиращи се в Цар Симеоновата градина и други.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР