Приключи проверката, разпоредена от главния прокурор заради спирането на програма

...
Приключи проверката, разпоредена от главния прокурор заради спирането на програма
Коментари Харесай

Приключи проверката за спирането на сигнала на Хоризонт

Приключи инспекцията, разпоредена от основния прокурор поради прекъсването на стратегия „ Хоризонт " на Българското национално радио за няколко часа в петък. Материалите се изпращат на Софийската градска прокуратура, предвид на данни за закононарушение по работа, осъществено от шефа на дирекция „ Техника " на радиото.


Не е имало техническа причина за спиране на излъчването на стратегия " Хоризонт " в петък, излиза наяве след инспекциите. От ДАНС са открили, че не е осъществявана никаква профилактика в студийния комплекс. Както и че такава не се е налагала, тъй като не е имало механически проблем, нито проблем с преноса на сигнала от студиата на БНР до предавателите.

Също по този начин се показва, че радиото има аварийни студиа и когато се постанова профилактика на едно студио, се употребява друго. Според данните, на 11 септември, напълно отвън заложения график за профилактика, шефът на техниката в БНР Пламен Костов е изготвил съобщение до генералния шеф на радиото за основан огромен механически проблем, който постанова профилактиране на студийния комплекс на стратегия Хоризонт.

Вчера шефът на БНР Светослав Костов удостовери това пред Съвет за електронни медии.
Светослав Костов, общоприет шеф на БНР: Естествено, когато шефът на дирекция " Техника ", който е доста по-запознат от мен с техническите проблеми предлага такава докладна и след диалог с него несъмнено, стана ясно, че такава профилактика би трябвало да бъде направена.
Пламен Костов е обяснил, че е зародил проблем с оптичната връзка сред радиото и предавателите, поради който се е наложило прекъсване на програмата. Според Комисията за контролиране на известията, профилактиката на студиен комплекс не е измежду събитията, които дават право на БНР да стопира сигнала. От КРС уведомяват прокуратурата, че ще бъде формирано административно наказателно произвеждане против радиото, тъй като не е осигурило непрекъснатост на излъчването. Всички материали от инспекциите са изпратени на Софийската градска прокуратура.

Ето цялото известие на прокуратурата:

По мотив прекъсване на излъчването на стратегия „ Хоризонт “ на Българското национално радио на 13.09.2019 година /петък/, в часовата зона сред 06:00 и 11:00 часа, основният прокурор Сотир Цацаров разпореди неотложно осъществяване на инспекция. Проверката е предоставена на ДАНС, Съвет за електронни медии и КРС, под директното управление на зам. основния прокурор Иван Гешев.

В хода на инспекцията, предоставена на ДАНС са снети писмени пояснения от генералния шеф на БНР Светослав Костов, от и. д. шефа на стратегия „ Хоризонт “ Николай Кръстев, от шефа на дирекция „ Техника “ Пламен Костов и други чиновници националното радио. Обяснения са снети и от управителни длъжностни лица от „ НУРТС България “ ЕАД - пропагандатор на сигнала на радиото. Изискана е публична писмена и електронна връзка сред управителни длъжностни лица на БНР, както и сред тях и и длъжностни лица на сдружението - пропагандатор на сигнала.

Техническата профилактика на БНР е регламентирана в взаимна Заповед на БНР и „ НУРТС България “ ЕАД за поетапна профилактика на предавателите, поради събитието, че излъчването на националните стратегии на БНР е с непрестанен темперамент. Специфични законови отговорности за БНР по отношение на непрекъснатостта на сигнала и готовността на мрежата му произтичат от Закона за радиото и малкия екран и Закона за отбрана от бедствия, с оглед ранното обявяване и отбрана на популацията. Установено е, че БНР разполага с аварийни студия за всяка от стратегиите си. Когато се постанова профилактика/ремонт на тези студия или друга техника на територията на БНР на бул. Драган Цанков № 4, гр. София, засягаща работата им, излъчването /студийната работа по основаване на наличие, авторски излъчвания, изявленията, новинарски емисии/ краткотрайно се мести в друго свободно студио или ефирът се „ запълва “ с музика или друго наличие.

По отношение на техническата профилактика на излъчвателните уреди на разпространителя на сигнала на БНР – „ НУРТС България “ ЕАД, е открито, че сдружението, съгласно контракта си с БНР е задължено да прави регулярно профилактика на системата, която е планувана. Извършва се минимално два пъти годишно и се съгласува авансово през миналата година с БНР и другите ползватели на предавателите на „ НУРТС България “. От приложените материали е открито, че за 13.09.2019 година „ НУРТС България “ е планувало профилактика единствено на три предавателя на ултракъси талази /УКВ/ в Белоградчик, Ивайловград и Трещеник. От основаването на „ НУРТС България “ ЕАД и БНР досега не е преустановявано излъчването на която и да е стратегия на националното радио по едно и също време на територията на цялата страна заради описаните нагоре характерни отговорности и характерности на националното радио. Профилактика на предавателите на „ НУРТС България “ ЕАД се реализира поетапно, за не повече от осем часа денем, в разнообразни дни, по един предавател на район, по опция в диаметрално противоположни елементи на страната.

Изцяло отвън заложения график за осъществяване на профилактика, на 11.09.2019 година шефът на дирекция „ Техника “ към БНР - Пламен Костов е изготвил документално съобщение до генералния шеф на БНР за „ основан огромен механически проблем “, който постанова „ профилактиране на студийния комплекс на Програма „ Хоризонт “ за времето от 6:00 до 11:00 часа на 13.09.2019 година “. Никъде в това съобщение Костов не е показал, че ще се прави прекъсване на излъчването на програмата и не е довел до знанието на генералния шеф такова свое желание. Генералният шеф на БНР Светослав Костов е сложил резолюция „ ДА “ на документа.

От електронната преписка сред Пламен Костов и „ НУРТС България “ се установи, че на 12.09.2019 година в 9:26 ч. Костов е изпратил публично известие до старши управител В. Стойкова със следното наличие: „ апелирам Ви, да бъде прекъснато излъчването на стратегия „ Хоризонт “ на 13.09.2019 година на територията на цялата страна за времето от 6:00 до 11:00 часа, заради профилактика на студийния ни комплекс “. Същият ден в 13:01 ч. Стойкова е изпратила известие на инж. Костов, в което го е уведомила, че е уведомила сътрудниците си от Оперативно ръководство и надзор и програмата няма да се излъчва в указаното време. На 12.09.2019 година към 16.30 часа Пламен Костов е позвънил на И. Павлов – началник на „ Централна Апаратна “ към дирекция „ Техника “ при БНР и му е разпоредил да пусне в ефир известие за идна техническа профилактика на излъчването на стратегия „ Хоризонт “ на 13.09.2019 година и прекъсване излъчването на стратегия „ Хоризонт “. Пламен Костов показал на Павлов докладната, която е изготвил до генералния шеф, с сложена върху нея резолюция „ Да “ от Светослав Костов. В осъществяване на това напътствие от Пламен Костов, И. Павлов разгласил известие на страницата на БНР за идна профилактика. На 13.09.2019 година в 8:07 ч. П. Костов е изпратил ново известие на В. Стойкова, със следното наличие: „ благодаря Ви за съдействието и в случай че е допустимо, да възстановим сигнала към 10,20 часа “.

Установена е докладна бележка от Пламен Костов от 13.09.2019 година до генералния шеф, в която го е уведомил за зародил проблем с оптичната връзка сред БНР и предавателите, наложил прекъсването на Програма „ Хоризонт “ от 6:00 ч. до отстраняването на казуса. В тази връзка на 13.09.2019 година БНР е изготвило уведомително писмо до КРС по случая.

В хода на осъществената от ДАНС инспекция е открито, че:

- не е осъществявана каквато и да е профилактика на студийния комплекс на Програма „ Хоризонт “;

- не е съществувал какъвто и да е механически проблем, налагащ профилактиране на студийния комплекс на Програма „ Хоризонт “;

- не са съществували и проблеми с преноса на сигнал от студията на БНР до Централната апаратна;

- не е съществувал механически или различен проблем за предаването на сигнала от Централната апаратна до входната точка на НУРТС.

Същевременно от БНР не е била прекъсвана работата на стратегия „ Хоризонт “, която се е излъчвала он-лайн и е можела да се слуша в интернет на уеб страницата на БНР. Този метод на слушане се употребява от стеснен кръг слушатели. Категорично се открива, че Програма „ Хоризонт “ не е била налична в ефир на УКВ честоти в интервала 6:00 ч. до 10:42 ч. на 13.09.2019 година на цялата територия на Република България.

От „ НУРТС България “ ЕАД не е била преустановявана работата на излъчвателните уреди /предавателите/ на БНР като се изключи трите предавателя /посочени по-горе/, подлежащи на годишна планова профилактика, ситуирани в разнообразни краища на страната /от всички 75 предавателя, излъчващи стратегиите на БНР/. Преустановяването на сигнала на „ Хоризонт “ е осъществено посредством прекъсване на звуковия сигнал на входа на кодиращото устройство в централата на „ НУРТС България “ ЕАД.

В хода на осъществената от КРС инспекция е открито, че за прекъсването на излъчването на стратегия „ Хоризонт “ на 13.09.2019 година за времето от 06.00 ч. до 11.00 ч., Комисията е била известена на 13.09.2019 година в 18.17 година с електронно писмо от БНР. КРС е открила, че профилактиката на студийния комплекс не е измежду събитията, даващи право на БНР да приключва излъчването на стратегии от предавателните станции, защото студийният комплекс не е част от електронната съобщителна мрежа на предприятието. Поради неосигуряване непрекъснатост на излъчването от предавателните станции на БНР, в нарушаване на Разрешението на БНР, КРС уведомяват прокуратурата, че ще бъде формирано административно наказателно произвеждане против националното радио за административно нарушаване по член 325 алинея 1 от Закона за електронните известия.

В отчета от инспекцията, предоставена на Съвет за електронни медии са отразени към този момент описаните обстоятелства, както и че Съвет за електронни медии не е била уведомявана за прекъсването на излъчването на стратегия „ Хоризонт “. Изразено е мнение, че БНР не е изпълнило отговорностите си за непрестанно радиоразпръскване на територията на страната, което е нарушаване на изискванията на Индивидуалната лицензия на националното радио.

Всички материали от инспекциите са изпратени на способената прокуратура – Софийска градска прокуратура, с оглед вероятно осъществено закононарушение по работа от длъжностно лице от БНР - шефът на дирекция „ Техника “ Пламен Костов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР