Приключи проверката на Медицински надзор в болница Шейново по казуса

...
Приключи проверката на Медицински надзор в болница Шейново по казуса
Коментари Харесай

Недостатъчен контрол в Шейново е причина за размяната на бебетата

Приключи инспекцията на „ Медицински контрол ” в болница „ Шейново ” по проблема с разменените бебета. Според отчета от инспекцията осъдена за грешката ще бъде акушерката, която е изписала децата. Причината – тя не е видяла разликата в номерата на гривните на майките и новородените.

" Проверката мина в интервала 21.12.2022 - 04.01.2023г. Екип на нашата организация изиска съответната документи. Нашите инспекции се реализират най-вече върху основата на събраната здравна документи, в диалози с шефа на лечебното заведение, с лекари, сестри, акушерки, които са взели участие в целия развой.

За резултати от инспекцията беше направен констативен протокол, който е връчен на лечебното заведение и е възложен на министъра на опазването на здравето.

Пратили сме писмо до Агенцията протекция на детето.

От инспекцията в констативния протокол са отразени пропуски, грешки и неспазване на някои условия в нормативната уредба, за което ще бъдат формирани актове за административни нарушавания. Дадени са и наложителни наставления за това. Това съобщи проф. доктор Росен Коларов, изпълнителен шеф на Изпълнителна организация „ Медицински контрол ", на брифинг по отношение на резултатите от осъществената инспекция на САГБАЛ " Шейново " по отношение на разменените бебета в лечебното заведение, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Проф. доктор Коларов разгласи още, че към този момент е почнала инспекция на всички акушеро-гинекологични отделения в страната по този начин, както изисква писмо от Министерството на здравеопазването.

“Основното нещо, за което можем да приказваме е несбъднат непълен надзор на разнообразни равнища. Вътрешния надзор във всяко лечебно заведение е извънредно значим ”, заяви той и добави, че няма по какъв начин да се откри тъкмо по кое време бебетата са били заменени.

Фидел Косев, зам.-директор на Изпълнителна организация „ Медицински контрол " добави, че инспекцията се прави от самостоятелен екип на Агенцията. " Той установи нарушавания на най-малко 4 текста от медицински стандарт по неонатология, нарушени са и 3 текста от Закона за дейното лекуване ”, сподели Косев. Към момента, обаче, не може да се оповести обществено кой е направил нарушаванията.

Според Оля Василева, държавен контрольор в Изпълнителна организация „ Медицински контрол " и част от комисията, която е направила инспекция в лечебното заведение, инспекцията установи, че при изписването не са съпоставени номерата на гривничките на майката и бебето. " Трябвало е да ги съпостави изписващата акушерка ”, изясни тя. Нарушения са направили и началника на отделението по неонатология, както и старшата акушерка в " Шейново ". Нарушителите ще бъдат санкционирани, обясниха още от „ Медицински контрол ". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР