Приключи гласуването за проектите, предложени от жителите на София по

...
Приключи гласуването за проектите, предложени от жителите на София по
Коментари Харесай

СОФИЯ ИЗБИРА ЗЕЛЕНОТО подкрепя четири проекта

Приключи гласуването за плановете, препоръчани от жителите на София по екологични тематики

На 14.03.2022 година в 23:59 ч. завърши гласуването на жителите на София за плановете, препоръчани по програмата “София избира ЗЕЛЕНОТО ”.

СОФИЯ ИЗБИРА е Програма на Столична община, основана по концепция на кмета Йорданка Фандъкова, за реализация на планове, препоръчани от жителите, определени от тях след гласоподаване, с което те вземат участие при разпределението на част от средствата на бюджета. Тази година фокусът ЗЕЛЕНОТО е особено определен, откакто София беше класирана на финала в състезанието „Зелена столица на Европа“. Целта е да се даде приоритет на тематиката за устойчивото развиване на града и оправянето с климатичните промени.

Гласуването тази година се организира в интервала 14.02. – 14.03.2022 година, като всеки, пребиваващ на територията на Столична община имаше опция да даде гласа си за определения от него план.

След привършване на гласуването и обработката на резултатите от него, в заложения бюджет от 1 000 000 лева се вместват първите 4 плана, събрали най-вече гласове на жителите:

На първо място се класира план № 27. Повече колела през днешния ден, по-чист въздух на следващия ден – Пъмп трак София – 1156 гласа (бюджет – 140 000 лева за местоположението в Младост);

Второ място е за план № 28. Речен площад „Лъвов мост“ – 1141 гласа (бюджет – 464 100 лева.);

Трето място заема план № 25. Изграждане на парк „Мокренски проход“ – 764 гласа (бюджет – 93 929 лева.),

А на четвърто място се класира план № 7. ДВОРА – детска площадка и общностно „място“ в кв. „Факултета“ – 709 гласа (195 000 лева.).

Четирите класирани плана са с общ бюджет от малко над 893 000 лева, като остатъкът от 106 971 лева ще бъде заделен като запас за осъществяването на класираните планове.

За разлика от предходната година, когато класираният преди всичко план “София избира децата ” беше с оптималния бюджет по програмата, тази година, жителите на София са избрали да гласоподават за планове с по-малък бюджет, което дава опция четири начинания да бъдат включени за осъществяване.

В тазгодишното издание на програмата “София избира ЗЕЛЕНОТО ”, жителите на София имаха опция да дадат своя глас за 38 планови оферти на зелени тематики на стойност до 1 млн. лева, които да бъдат включени в финансовата стратегия на Столична община за 2022 година В самото начало на процеса по гласоподаване 4 планови оферти бяха оттеглени от техния вносител и по този начин жителите имаха опция да дадат гласа си за останалите 34 плана. В рамките на гласуването бяха получени общо 7105 неповторими гласа.

Предстои през идната седмица плановете, събрали най-вече гласове и утвърдени за осъществяване, да бъдат показани на особено осведомително събитие.

Разпределението на всички получени гласове може да се види в таблицата по-долу:
ПроектБрой получени гласовеBe Green125 гласаОнлайн платформа за възстановяване на градската среда17 гласаАвтомати за билети в метрото90 гласаСъздаване на потенциал за разбор на антибиотична устойчивост като инструмент за понижаване на замърсяването на околната среда57 гласаВъвеждане на градско земеделие в системата на учебното образование176 гласаДве шепи парк142 гласаДВОРА – детска площадка и общностно „място“ в кв. „Факултета“709 гласаДетски парк „Старата чешма“ с. Лозен, регион Панчарево, гр. София503 гласаВитоша избира зеленото придвижване71 гласаИнформационна акция за скитащите кучета в Природен парк „Витоша“8 гласаЕко център и открита зала за събития „Надежда “21 гласаЧиста и зелена София32 гласаЗелени гета34 гласаЗелени навеси на спирките от градския превоз в „Дружба-2“10 гласаЗелени навеси с медоносни цветя на спирките на градския транспорт84 гласаЗелено учебно заведение за по-зелена София33 гласаКучемат169 гласаПредложения за възстановяване изискванията на живот в гъсто обитаема градска среда (3 предложения)33 гласаИзграждане на нов парк наоколо до болница „Здравето“, регион „Овча купел“689 гласаДърво за всяко родено дете51 гласаОблагородяване на Борисовата градина144 гласаОбновяване на образа на бул. „Андрей Ляпчев“, ж.к. „Младост“111 гласаОзеленяване в квартал „Гео Милев“, регион „Слатина“38 гласаОзеленяване на уп. „Филип Аврамов“, ж.к. „Младост“54 гласаИзграждане на парк „Мокренски проход“764 гласа„Прекрасно зелено“ парк-градина, Младост 3130 гласаПовече колела през днешния ден, по-чист въздух на следващия ден – Пъмп трак София1156 гласаРечен площад „Лъвов мост“1141 гласа„Заедно сме Надежда – събираме разделно“73 гласаТематична градинка Татяна Лолова, кв. „Гео Милев“350 гласаФасади с отвесни слънчеви батерии15 гласаХабитат София – Въздух (оттеглен от вносителите)0 гласаХабитат София – Диви животни (оттеглен от вносителите)1 глас (преди оттеглянето)Хабитат София – Каталог на дървета10 гласаХабитат София – Реки (оттеглен от вносителите)2 гласа (преди оттеглянето)Хабитат София – Дървета (оттеглен от вносителите)2 гласа (преди оттеглянето)Чист въздух за нашите деца59 гласаЕкопроект за ул. „Житница“, кв. „Факултета“1 глас
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР