Приказни кадри сподели в социалната мрежа Фейсбук кметът на Бургас

...
Приказни кадри сподели в социалната мрежа Фейсбук кметът на Бургас
Коментари Харесай

Приказно място на нашето море – били ли сте тук / СНИМКИ

Приказни фрагменти показа в обществената мрежа Facebook кметът на Бургас Димитър Николов. „ Когато небето се слее с морето, с цел да прегърнат остров Света Анастасия. Снимки: Peter Genchev “, написа в персоналния си профил градоначалникът на морския град.

В акваторията на Бургаския залив се намира единственият населен остров по Българското Черноморие – Света Анастасия. Островът се е появил след изригването на вулкан, а вследствие на бурите и морските талази са се появили причудливи скални формирания – Гъбата, Дракона, Вкамененият пиратски транспортен съд, Портата на слънцето. Късчето земя на 6,5 км (4 морски мили) югоизточно от Бургас е ситуирано сред нос Чукаля и нос Атия.

Остров Света Анастасия е затулен в тайнственост и за него се описват стотици митове и истории.

В предишното, когато на Света Анастасия имало манастир, пирати нападнали острова. Според легендата причина била заровеното от умрял корсар златно богатство. Монасите се затворили в островната черква и се помолили на Света Анастасия да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита стихия, която потопила пиратския транспортен съд. Неговите остатъци се вкаменили покрай брега на Острова, където могат да бъдат видени и през днешния ден.

Освен Вкамененият пиратски транспортен съд, на Света Анастасия има още две скални формирания – Гъбата и Дракона. Някои хора настояват, че на Гъбата е бил заровен духовник.

Друга легенда споделя, че едни от най-великите мореплаватели в историята – викингите, също са достигали до крайбрежията на остров Света Анастасия.

Случка от преди години приказва за странните и чудодейни сили на Острова. Пиян капитан на влекач пада от доста висока отвесна канара и оцелява като по чудо…

Вярва се, че на остров Света Анастасия съществуват две подземия, криещи доста секрети. До момента обаче те не са открити, защото входът им е бил доста добре замаскиран. Между 1945 и 1991 година островът се нарича Болшевик.


Инфо: plovdiv24

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР