Приказката за героистична операция, водена лично от шефа на разузнаването,

...
Приказката за героистична операция, водена лично от шефа на разузнаването,
Коментари Харесай

Зам.-министър на отбраната: Приказката за героистична операция, водена лично от шефа на разузнаването, не е вярна

Приказката за героистична интервенция, водена персонално от шефа на разузнаването, не е вярна, разяснява зам.-министър на защитата.

Не е вярна информацията, че началникът на българското военно разузнаване е взел участие в избавителната интервенция за моряците от кораба " Царевна ", съобщи в студиото на " Говори в този момент " заместник–министърът на защитата Йордан Божилов.

В четвъртък 14 моряци от екипажа бяха изведени от кораба, блокиран на пристанището в Мариупол. Очаква се в най-скоро време те да се завърнат вкъщи.

" Това, което се появи в медиите, за една героистична интервенция, водена персонално от шефа на разузнаването, не е правилно. Министерството на защитата е подпомагало с разбори Ситуационния център в Министерство на външните работи, който има главната задача да поддържа контакт с моряците. Те са добре и се придвижват към безвредно място, откъдето да се приберат в България. Надявам се скоро да ги приветстваме ", сподели Йордан Божилов.

Има доста ясни правила във военния спор и никога нашите сънародници не могат да станат заложници на ничия страна, безапелационен бе той.

Към момента военното ни министерство не може да даде оценка за обстановката с другия блокиран български транспортен съд - " Рожен ", защото сега има прегрупиране и на съветските, и на украинските войски, съобщи през днешния ден.бг.

Трудно е да се допусна по кое време ще завърши спорът, защото все още не е ясно какви са желанията на Русия, сподели още зам-министърът. Той разяснява и потъването на военния крайцер " Москва ".

" Русия има извънредно военно предимство особено по море. Естествено, потапянето на подобен транспортен съд съществено ги забавя и, допускам, обърква проектите. "

На въпрос дали България на практика взе участие във въоръжаването на Украйна посредством европейския фонд за подкрепяне на защитата на страната, Божилов отговори:

" Този фонд не финансира самото закупуване или даване на оръжие. Ако страните вземат национално решение за даване на оръжие, тяхната вноска в този фонд надлежно ще бъде намалявана. Този фонд не е основан непосредствено да финансира въоръжаване, неговата концепция е да подтиква страните да вземат това решение. "

МО беседва с редица страни както за поддръжката на изтребителите ни МиГ-29, по този начин и за възможното им заменяне с други самолети, които да попълнят евентуалните неналичия до идването на първите F-16 у нас.

" Разговаряме с страни, които имат F-16. Има разнообразни форми на придобиване - на лизинг, на летателни часове. Първостепенната ни задача е да не позволим българската авиация да не може да пази българското небе. Говорим и за поддръжка на МиГ-29, има няколко разновидността и те не се изчерпват единствено до Полша ", съобщи Йордан Божилов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР