Приходите в хазната от данъци нарастват, обяви пред депутатите служебният

...
Приходите в хазната от данъци нарастват, обяви пред депутатите служебният
Коментари Харесай

Росица Велкова пред депутатите: Данъчните приходи в хазната нарастват

Приходите в хазната от налози нарастват, разгласи пред депутатите служебният финансов министър Росица Велкова.

Тя е в Народното събрание по искане на Българска социалистическа партия, с цел да изясни по какъв начин върви осъществяването на бюджетните доходи и разноски и какво е положението на фискалния запас. 

Размерът на приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална стратегия за първите 4 месеца на 2023 година е 19,8 милиарда лв.. Спрямо 2022 година приходите са нараснали номинално с 2,51 милиарда лв. или 11,5%., регистрира министърката. 

Данъчните и неданъчните доходи регистрират растеж по отношение на първите четири месеца на 2022 година, до момента в който постъпленията в частта на помощите, са по-ниски. Данъчните и осигурителни доходи се регистрира най-голямо номинално повишаване с 1,989 милиарда лв., или 14,2% растеж на данъчните доходи.

Приходите от корпорактивни налози към април са 788,7 млн. лева, спрямо април на миналата година постъпленията са нараснали с 19,4%. Вноските за този налог по годишните данъчни заявления се чака да постъпят като доход в бюджета главно през месеците май и юни, при предплатените вноски на налога за януари-април тази година има растеж към 115 млн. лв., което е растеж от 29%., уточни Велкова. 

От налога от приходите на физическите лица до края на април в хазната са влезнали до 1,851 милиарда лв., растеж от 14,4%. Основните фактори за повишаване на средствата от налога в хазната са регистрираният растеж на заетостта, рекордният спад на безработицата в страната и забележителният номинален растеж на междинната работна заплата през последното тримесечие на миналата година, стана ясно още от думите на министърката.

Приходите от Данък добавена стойност са 4,905 милиарда лв., по отношение на края на април 2022, понижават с 143,5 млн. лв..

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР