Приходите от записана музика в глобален мащаб са се увеличили

...
Приходите от записана музика в глобален мащаб са се увеличили
Коментари Харесай

Проходите от стрийминг в световен мащаб през 2023-а са нараснали с над 11%, а и у нас с 44%

Приходите от записана музика в световен мащаб са се нараснали с 10,2% през 2023 година Това се дължи най-вече на растежа на клиентите за заплатен стрийминг, съгласно разбор на организацията, която съставлява звукозаписната промишленост в международен мащаб IFPI. Данните са оповестени в на IFPI. Общите търговски доходи са достигнали 28,6 милиарда щатски $ през 2023 година, което съставлява деветата поредна година на напредък.

Само приходите от абонаментен стрийминг са нарастнали с 11,2% и съставляват съвсем половината (48,9%) от международния пазар. През 2023 година броят на платените абонаменти за услуги за стрийминг на музика е над 500 милиона души за първи път и към този момент има над 667 милиона консуматори на платени абонаментни сметки, като броят варира доста според от страната.

Европа генерира 28,1% от световните доходи и продължава да бъде вторият по величина пазар на записана музика в света. По-значителни скокове регистрират два други района, а точно Латинска Америка с 19,4% и страните от Африка на юг от Сахара с 24,7%.

Интересен факт е, че България е един от най-бързо растящите пазари в света, като главен принос за това играе стриймнгът, означават от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП).

И до момента в който проходите от стрийминг са нарастнали с над 11% в международен мащаб, у нас се регистрира още по-голям растеж от 44% през 2023 съгласно (БАМП). Това слага България на 53-то място по продажби в света от 70 страни.

По думите на изпълнителния шеф на  Петя Точарова този скок се дължи на нарастване във всички браншове, като продажбите на физически носители и доходи от ръководство на права, само че максимален принос имат приходите от стрийминга. " През 2023 последните образуват 59% от музикалния пазар на България и регистрират растеж от 65,6% на годишна база ", декларира тя.

Приходите от платени абонаменти са съвсем двойни за последните 12 месеца и към този момент съставляват 72% от общите доходи от стрийминг.

За съпоставяне в международен мащаб приходите от физически носители са се нараснали с 13,4%, а от ръководство на права с 9,5%. Българският музикален пазар не е изключение от това. Докато през 2022-ра беше регистриран спад от над 5% при продажбите на CD, то през предходната този сегмент бележи най-големия растеж при продажбите на физически носители със скок от 77%.

Продажбите на виниловите плочи са се нараснали с 62,4% през последната година. Пазарът на физически носители като цяло, е повишил приходите си със 69%.

Вторият огромен източник на доходи за нашата музикална промишленост след стрийминга са приходите от ръководство на права с нарастване от 10,5% на годишна база.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР