Приходите от нефт и газ възлизат на 426 млрд. рубли

...
Приходите от нефт и газ възлизат на 426 млрд. рубли
Коментари Харесай

Русия отбелязва рекорден спад на своите приходи от петрол и газ с 46%

" Приходите от петрол и газ възлизат на 426 милиарда рубли и са намалели с 46% до януари 2022 година, което се дължи главно на по-ниските котировки на петрола вид " Уралс " и понижения експорт на природен газ ", се споделя в предварителната оценка за осъществяването на бюджета за м. януари 2023г.

 

" Газпром " престана да разгласява оперативни данни за размерите на рандеман и износ на газ, заяви Moscow Times. През 2022г. те паднаха до историческия си най-малко. Досега газовата статистика се публикуваше два пъти седмично. За последно " Газпром " показа данни на 15 декември. Те демонстрираха, че за двете седмици на декември добивът на газ е понижен с 24% в съпоставяне със същия интервал на миналата година, а експортът е рухнал с 60%. Износът за Турция и европейските страни, които до неотдавна бяха най-крупните клиенти на компанията, е бил единствено 85 милиарда куб. м и е най-ниският в историята на модерна Русия, означи BCS Global Markets. За съпоставяне - през 1991 година

 

" Газпром " е продал на Европа 110 милиарда куб. м газ, а експортът е бил в границите сред 70-110 милиарда куб. годишно в интервала 1985–1991 г, когато се разпадаше Съюз на съветските социалистически републики. Според Международната енергийна организация експортът за Европа и Турция през идната година може да падне до 60 милиарда куб.м. Така, спирайки газа за съвсем всички европейски страни, президентът на Русия Владимир Путин съумя за една година да ликвидира най-големия пазар на " Газпром ", за построяването на който бяха нужни повече от 50 година, отбелязва Moscow Times.

 

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел написа в испанския в. " Вангуардия “, че от през днешния ден Русия губи по още 300 млн. евро дневно, поради влязлото преди два дни в мощ ембарго върху европеийските покупки на съветски нефт и наложения таван на цените на съветските петролни артикули. Борел посочи, че съветският нефт към този момент се продава с 40 $ надолу от цената на сорта " Брент ". Според него антируските наказания дават резултат и " войната коства скъпо на Кремъл ". " Очаква се дневните доходи от енергийни услуги на Русия да спаднат от към 800 млн. евро на 500 млн. евро след влизането в действие на последните ни ограничения този месец ", написа дипломатът.

 

Ембаргото върху съветския нефт влезе в действие на 5 декември, а от този ден беше избран и таван на цените на петрола от Русия на 60 $ за барел. Освен това на 5 февруари влезе в действие таванът върху цената в ЕС на съветските петролни артикули. По данни на основания в Хелзинки Център за проучвания в региона на енергетиката и чистия въздух таванът на цените коства на Русия 160 млн. евро (172 млн. долара) на ден. Международната организация по енергетика прави оценка загубите на Русия през януари на 8 милиарда $, което е с една трета по-малко от действителния спад.

 

Според предварителната оценка на съветското Министерство на финансите дефицитът във федералния бюджет ще бъде 1,76 трилиона рубли (22,880 милиарда евро). 

" По предварителната оценка приходите във федералния бюджет през януари 2023 година възлизат на 1,356 трилиона рубли (17,628 млрд евро), което е с 35% по-малко от приходите през януари 2022 година ", се споделя в съобщение на министерството.

Бюджетните разходи през януари възлизат на 3,117 трилиона рубли (40,521 милиарда евро), което е с 59% повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Това значи, че Русия харчи над два пъти повече, в сравнение с получава в държавната хазна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР