Приходите от износ на селскостопанска продукция от Русия за 2023

...
Приходите от износ на селскостопанска продукция от Русия за 2023
Коментари Харесай

Русия с рекордни приходи от износ на селскостопанска продукция през 2023-а - при едни продукт е първа в света

Приходите от експорт на селскостопанска продукция от Русия за 2023 година за първи път надвишават общо 45 милиарда $. Това заяви министърът на земеделието на страната Дмитрий Патрушев, представен от " Комерсант ", допълвайки, че при окончателните данните, индикаторът се чака да нарасне в допълнение.

Министърът конкретизира, че през 2023 година зърнената годишна продукция в Русия възлиза на общо близо 147 милиона тона зърно. Също по този начин, през 2023 година, производството на мляко се е нараснало с 500 хиляди тона по отношение на миналата година, а производството на месо - с 300 хиляди тона.

Най-успешен обаче е бил риболовът . " Производителите на риба осигуриха оптимален улов на водни биологични запаси за 30 години - общо 5,3 милиона тона. По-конкретно, Русия стана първа в света по рандеман на сьомга , като размерът надвиши 600 хиляди тона ", се споделя в известието на земеделското министерство.

Настоящият резултат е вторият в историята на Русия - връх от 678 хиляди тона уловена сьомга беше подложен през 2018 година, прецизира Лента.ру.
 Американската Trident Seafoods упрекна съветските си съперници в дъмпинг на цените на сьомгата на международния пазар
Крупна американска риболовна компания упрекна съветските си съперници в дъмпинг на цените на международния пазар

Цената на розовата сьомга на интернационалните пазари е спаднала до равнищата от 1990 година

Обемът на потреблението на сьомга в Русия през 2023 година освен се е възстановило след спешната 2022 година, само че и демонстрира внезапен растеж от 26% за пърото полугодие на 2023 година, до 46 хиляди тона. В парично изражение индикаторът з интервала се е нараснал на годишна база с 33%, до 27 милиарда рубли.

Около 80% от съветската сьомга е за експорт в чужбина. Същевременно Русия забрани доставката на подготвена риба и морски артикули от " вражески " страни (Европейски съюз, Съединени американски щати и Норвегия) от 25 юли 2023 година.

А през декември 2023 година, Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи възбрана за импорт на сьомга , тресчица и раци от Русия. Както прецизираха от ведомството тогава, глобите ще се ползват и за артикули, които са напълно или отчасти получени от съветска риба.

По данни на държавната институция " Агроекспорт ", подчинена на Министерството на земеделието на Русия, през 2022 година главните доставки на селскосктопански артикули са били към: Китай, Турция, Европейски Съюз, Казахстан, Беларус, Южна Корея, Египет и други страни. Все още не са оповестени данните за географията на износа на храни за 2023 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР