Приходите от чужденци в секторa на услугите намаляват с 31%

...
Коментари Харесай

Приходите от чужденци през зимния туристически сезон са паднали с една трета

Приходите от чужденци в секторa на услугите понижават с 31% през януари и февруари тази година по отношение на същия интервал на предходната. До огромна степен спадът се дължи на туризма, който всекидневно притегля близо половината от непознатите разноски за услуги. Това се вижда от предварителните данни на централната банка за платежния баланс на България към февруари. Статистиката демонстрира и непознати вложения за близо 100 млн. евро през първите два месеца на годината.
Зимният сезон
Според статистиката на централната банка, през януари и февруари приходите от чужденци за транспортни услуги и пътувания в страната доближават 340 млн. евро, което е с 39% под постигнатото през същия интервал на 2020 година Спадът в " Други услуги ", където с изключение на развлекателния бранш влизат и финанси, ИКТ, строителство, е по-малък - с 22% или 128 млн. евро на 453 млн. евро през първите два месеца на 2021 година.

По-малко са и българите, които са разходвали средства за туристически услуги в чужбина - с 31% под равнището от януари и февруари на 2020 година Сега сумата пада до 295 млн. евро.

За сметка на това, спадът на българските туристи в локални курорти е по-скромен. Според числата на Национален статистически институт да вземем за пример Пампорово регистрира спад на приходите от хотелски нощувки от 50% (до 7.2 млн. лева.) през януари-февруари на годишна база, само че при българските туристи понижението е едвам 19%. А в Боровец приходите от локални гости порастват с 60% (на 4.6 млн. лева.) съгласно Национален статистически институт.
Близо 100 млн. евро
Чуждите вложения през първите два месеца на годината доближават 98.6 млн. евро по предварителни данни на Българската национална банка (БНБ). Сумата евентуално ще бъде ревизирана нагоре след месец (когато бъдат оповестени данните за март) с постъпването на тримесечните доклади на предприятията. За съпоставяне, първите цифри за януари и февруари предходната година посочваха 37.1 млн. евро, само че след проверки сумата доближава 228.8 млн. евро.

Само през февруари непознатите капиталовложения в страната доближават 65 млн. евро, от които 46 млн. са реинвестирана облага - частта от чистия финансов резултат на българските подразделения, който външните вложители оставят в България. Под формата на дългови принадлежности пък са постъпили 37.3 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР