Приходите на най-големите компании в област Стара Загора през 2019

...
Коментари Харесай

Най-големите компании в Стара Загора: Какво расте в сянката на енергетиката

Приходите на най-големите компании в област Стара Загора през 2019 година са се повишили с 6.13% по отношение на миналата - от към 6.69 милиарда лева до над 7.1 милиарда лева По-голямата част от тях, или 3.9 милиарда лева, обаче са акумулирани единствено от десетте най-големи компаниите в района.

Освен това данните в класацията са от последните оповестени финансови доклади, т.е. преди подбудената от пандемията рецесия и обвързваните с нея спрени поръчки от чужбина и отдръпването на вложители. Със сигурност данните за 2020 година ще са много по-мрачни.
Въглищата на върха
Енергийният бранш продължава да е водещ в Стара Загора, като четирите най-големи компании са три ТЕЦ-а и страната мина в комплекса " Марица-изток ". Това обаче няма да продължава да е по този начин още дълго поради очертаващата се енергийна промяна и края на въглищата.

Засега обаче и приходите, и облагата на първенеца Топлоелектрическа централа " Ей И Ес - 3С Марица-изток " бележат растеж през 2019 година по отношение на 2018 година На второ място през 2019 година е другата американска централа - " КонтурГлобал ", като е изместила Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " тази година. Причината за рокадата е във все по-слабата конкурентоспособност на държавната централа и надлежно пониженото произвеждане на ток - междинната натовареност на мощностите й доближава едвам 30%. Данните за 2020 година се чака да бъдат още по-негативни.

Според документите Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " е съумяла да понижи загубата си, която бе достигнала над 300 млн. лева през 2018 година, до близо 202 млн. лева през 2019 година Това обаче не се случва с помощта на сполучливи управнически решения и успеваемост при разноските. Всъщност страната непрекъснато налива пари от бюджета в централата, които единствено през предходната година са към 1 милиарда лева под формата на изкупени задължения от БЕХ и закупени отново от холдинга квоти за нездравословни излъчвания.

Другият държавен колос в района - " Мини Марица-изток ", напълно леко покачва приходите си (заради нараснала от КЕВР изкупна цена на въглищата), само че пък облагата се е свила до 57 хиляди лева (най-вече поради капиталови разходи). За предходната година мините евентуално ще са на загуба - поради COVID-19 те бяха затворени за повече от месец, също така работят с понижен потенциал поради намаленото търсене на въглища.
Градове Стара Загора, Хасково Поредица на "Капитал ", изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България
Единствено " Брикел ", обвързвана с предприемача Христо Ковачки, бележи спад в приходите измежду топлоцентралите, като компанията е и на загуба.
Автор: Капитал Автор: Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР