Приходите на Intel за периода януари-март 2023 г. намаляха с

...
Приходите на Intel за периода януари-март 2023 г. намаляха с
Коментари Харесай

Intel отчете най-голямата загуба в историята си


Приходите на Intel за интервала януари-март 2023 година понижиха с 36% на годишна база
(снимка: Walden Kirsch / Intel Corp.)

Първото тримесечие на 2023 година донесе чиста загуба на процесорния колос Intel в размер на 2,8 милиарда $, или 66 цента на акция. Това е най-голямата загуба в историята на компанията, заяви CNBC. Година по-рано чистите доходи на Intel бяха 8,1 милиарда $ и 1,98 $ на акция .

Приходите на компанията за интервала януари-март 2023 година са намалели с 36% на годишна база до 11,7 милиарда $. Загубата отвън GAAP, която не взема поради въздействието на преструктурирането на инвентара, скорошната смяна в вариантите за акции на чиновниците и други разноски, свързани с придобиване, е 4 цента на акция, сочи финансовият доклад.

Продажбите на Intel, един от най-големите производители на полупроводници в света, спадат за пето следващо тримесечие. В допълнение, настоящата загуба, към този момент втора подред, се трансформира в антирекорд за Intel, надхвърляйки загубите на компанията през четвъртото тримесечие на 2017 година в размер на $687 милиона.
още по темата
Коригираната загуба на акция и приходите обаче са малко по-добри от прогнозата на Уолстрийт от 15 цента на акция и надлежно 11,04 милиарда $ доходи. След издание на финансовия доклад акциите на Intel леко нарастнаха, само че курсът им се колебаеше в търговете след затваряне на борсата. От началото на тази година скъпите бумаги на корпорацията са поскъпнали с повече от 10%, отбелязва Ройтерс.

Приходите на подразделението Client Computing Group, което дава отговор за доставките на чипове за лични компютри, са понижени с 38% до 5,8 милиарда $. Въпреки това, в мненията си за финансовите резултати, основният изпълнителен шеф Патрик Гелсингър даде да се разбере, че пазарът на компютри към този момент е покрай най-ниската си точка и компанията разчита на скорошно възобновяване на промишлеността.

„ Виждаме възходяща непоклатимост на пазара за лични компютри. Корекциите на инвентара значително вървят съгласно упованията ”, сподели изпълнителният шеф на Intel, представен от CNBC.

В подразделението Data Center Group, което създава сървърно съоръжение и решения за центрове за данни, продажбите са намалели с 39% до 3,7 милиарда $. Бизнесът на Network and Edge Group записва 30% спад и $1,5 милиарда доходи.

„ Пазарите на сървърно и мрежово съоръжение към момента не са достигнали дъното, защото търсенето от облачни снабдители и предприятия остава едва ”, разяснява Гелсингър.

В същото време Intel означи, че напъните на компанията да понижи разноските, в това число посредством съкращения, дават резултати. Ръководството чака да спести към 3 милиарда $ през 2023 година и до 10 милиарда $ годишно до 2025 година

Насоките на Intel за второто тримесечие допускат загуба от 4 цента на акция и доходи от 12 милиарда $. Анализаторите чакат продажби от 11,75 милиарда $ и облага от 1 цент на акция.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР