Приходите на държавата надхвърлят разходите с 731 млн. лв. към

...
Приходите на държавата надхвърлят разходите с 731 млн. лв. към
Коментари Харесай

Бюджетът излиза на 731 млн. лв. излишък в края на юли

Приходите на страната надвишават разноските с 731 млн. лева към края на месец юли. Това демонстрират предварителните планове на Министерството на финансите.

За съпоставяне към края на предходния месец юни остатъка в бюджета бе 118 млн. лева

За първите 7 месеца на 2021 година приходите на страната възлизат на 29,3 милиарда лева, което е с 16% повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Сред аргументите за нарастването е растежът в цената на горивата и надлежно множеството доходи от Данък добавена стойност и акцизи, само че също по този начин и нарасналата събираемост на директните налози.

Припомняме, че малко преди края на мандата си държавното управление на ГЕРБ планираше бюджетен недостиг от 5,6% от Брутният вътрешен продукт за 2021 година Актуализацията, препоръчана от служебното държавно управление обаче планува доста по-малък – 3,6% от Брутният вътрешен продукт, макар нарасналите разноски – планувани най-много за нарастване на пенсиите и на здравните разноски.

За първите седем месеца на 2021 година разноските на страната са възлизали на 28,5 милиарда лева, което е 21% повече в съпоставяне със същия интервал на 2020 година

„ Значителният растеж на разноските към юли 2021 година по отношение на същия интервал на миналата година е обвързван, от една страна, с по-ниската база през 2020 година, когато има регистрирани доста по-малки по мярка разноски за битка с пандемията от COVID-19, до момента в който към юли 2021 година тези разноски са основни, и въпреки това – на политиката по приходите, политиките в обществената сфера и по-високите разноски за администрацията, заложени в ЗДБРБ за 2021 година “, се споделя в известие на финансовото министерство.

Най-значително повишаване се регистрира при обществените и здравноосигурителните разноски. В частта на разноските за пенсии са изразходени близо 740 млн. лева за добавки в размер на 50 лв. към пенсиите на всички пенсионери за месеците от януари до юли. Наред с това въздействие върху разноските за пенсии оказва и нарастването на размера на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст и на оптималния размер на пенсията от началото на годината, базов резултат от нарастването на пенсиите през юли 2020 година, както и нарастването от м. юли 2021 година В частта на здравноосигурителните разноски се регистрира повишаване, обвързвано с по-високите разноски за битка с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на изключителна епидемиологична конюнктура, в това число разноски за лекарства, проби, консумативи и защитни средства, средства за поддръжка на личния състав на първа линия в битката с COVID-19 (допълнително месечно заплащане в размер на 1 000 лева.), възнаграждение на изпълнителите на здравна помощ за слагане на ваксини против COVID-19, месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лева, на експерти от професионално направление „ Здравни грижи “ в размер на 360 лева и на санитари в размер на 120 лева и други. Принос за повишаване на разноските за дотации за нефинансови предприятия имат заплащанията по мярката „ 60/40 “, мярката „ 80/20 “, мярката „ Запази ме “, мярката „ Подкрепа посредством оборотен капитал за дребни и междинни предприятия, наранени от краткотрайните противоепидемични ограничения “, управлявана от Национална агенция за приходите, и други. В частта на финансовите разноски също се регистрира растеж по отношение на същия интервал на миналата година, който се дължи на осъществени заплащания по капиталови планове на Българската войска, пътни инфраструктурни обекти и други.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР