Приходите на БМФ Порт Бургас за 2018 г. са над

...
Приходите на БМФ Порт Бургас за 2018 г. са над
Коментари Харесай

"БМФ Порт Бургас" обяви поръчки за над 300 млн. лв.

Приходите на " БМФ Порт Бургас " за 2018 година са над 300 млн. лева, като това направи компанията водач във водния превоз

© Надежда Чипева Пристанището на братята Кирил и Георги Домусчиеви в Бургас ще бъде разширено с над 300 млн. лева европейски средства по " Механизма за обвързвана Европа ". Предвижда се доизграждане на кейовите стени, което ще усили потенциала на двата терминала на пристанището и ще разреши да влизат по огромни кораби, като планът включва и доизграждане на жп ифраструктура и възстановяване на връзките с жп мрежата.

Търговете за задачата са оповестени на 23 декември от концесионера на пристанището - компанията на Домусчиеви " БМФ Порт Бургас ". Документите за тях обаче са оповестени в регистъра на публичните поръчки на 27 декември.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво се възнамерява

Поръчките са две. По-голямата, с обща индикативна стойност 261 млн. лева без Данък добавена стойност, е ориентирана към терминал " Бургас Запад " (за контейнери). Тя е разграничена на два лота: за създаване на кейови стени за корабни места 27 и 28 за 192 млн. лева и надлежно лот 2 за кейови стени за корабни места 25А и 26 с индикативна стойност на рамковото съглашение 69 млн. лева без Данък добавена стойност. Така ще бъдат основани 4 нови корабни места с обща дължина 810 метра за кораби с до 15.5 метра прегазване.

Другата поръчка е за създаване на кейова стена за корабно място 33 на терминал " Бургас-изток 2 " (за насипни товари) и е за 61 млн. лева без Данък добавена стойност. Доизграждането на съществуващата кейова стена ще удължи корабното място, като е планувано и драгиране на оперативната акватория и зоната за маневриране, както и създаване на настилка и уреди, в това число и жп коловоз. Преди време беше обяснено от компанията, че това ще разреши обособяването на площадка за обработка и предпазване на генерални товари и контейнери. Целта е да могат да се обработват кораби с прегазване до 14.6 метра и 120 хиляди тона.

При по-малкия план възложителят оповестява, че с изключение на средства по Механизма за обвързвана Европа ще употребява и лични, и заемни. Изискването към претендентите и по двете поръчки е през последните 5 години да са направили най-малко 3 обекта за строителство идентично или сходно с предмета на поръчката.

Развитието на морския бизнес

Братята Кирил и Георги Домусчиева влязоха във водния бранш преди десетина години, като през 2008 година 70% от Параходство " Български морски флот " бяха приватизирани от " Кей Джи маритайм шипинг " на холдинга им " Адванс пропъртис ".

През флота и сдружението " БМФ Порт Бургас " станаха концесионери на пристанище Бургас и от 2012 и 2013 година оперират надлежно терминалите за насипни товари " Бургас-изток - 2 " и за контейнери " Бургас-запад ". Приходите на " БМФ Порт Бургас " за 2018 година са над 300 млн. лева, като това направи компанията водач във водния превоз, а облагата - близо 110 млн. лева Общата сума на вложените средства от 2012 година досега е над 130 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР