Приходите и разходите на Тексим Банк АД към края на

...
Приходите и разходите на Тексим Банк АД към края на
Коментари Харесай

Тексим Банк отчита ръст на нетния доход от лихви, такси и комисиони

Приходите и разноските на " Тексим Банк " АД към края на предходната година са отражение на общата икономическа конюнктура и въведеното изключително състояние в страната заради разпространяването на ковид-19. В сходство с това е създаден и се ползва действен проект за ограничение на рисковете, свързани с пандемията. Действията на банката са били ориентирани към осъществяване на оценка на вероятността от неплащане, надлежно разпознаването разграничаването на чисто времевите финансови затруднуния, породени от пандемията и водещи до краткотрайни ликвидни усложнения и утежняването на заеми с по-траен стопански темперамент.

Нетните оперативни доходи от активността на сдружението са се нараснали с 1.81% до 16.57 млн. лв., означават мениджърите в самостоятелния финансов доклад за четвърто тримесечие на предходната година. В това число е регистрирано и нарастване на чистия приход от лихви - с 14.90%, и на чистия приход от такси и комисионни - с 4.64 на 100.

В последна сметка банката приключва годината с облага от 260 хиляди лв., като тя е по-висока спрямо 2020-а, когато беше 154 хиляди лв..

Активите на банката са в размер на 536.82 млн. лв.. Балансовата им стойност пораства през предходната година с 16.04% вследствие на нарастването на паричните средства при централни банки и кридитите на клиенти, разнообразни от банки.

" Тексим Банк " е траяла през предходната година политиката си в кредитирането посредством предложение на нови артикули. В резултат пораства размерът на заемите и на самостоятелни клиенти, и на компании.  Общата сума на отговорностите на банката към края на декември пораства по отношение на 2020-а. В структурата на пасива максимален дял заемат привлечените средства от киенти, разнообразни от кредитни институции /94.04%/. Привлечените средства от кредитни институции се резервира с релативно невисок дял /0.34%/.

През четвъртото тримесечие банката продължава да регистрира положително качество на кредитния си портфейл, като делът на брутните необслужвани заеми към края на декември е 2.79 на 100.

В поддръжка на клиентите си и в сходство с насоките на Европейския банков орган по отношение на мороториумите върху заплащанията по заеми, прилагани предвид на рецесията, провокирана от ковид-19, към края на декември " Тексим Банк " е отсрочила по реда на мораториума 128 заема на стойножст 45.4 млн. лв., от които 19 за заеми на предприятия.

Най-големите акционери са " Уеб финанс холдинг " АД с дял от 18.88%, " Сила холдинг " АД - с 8.93%, и ПОК " Съгласие " АД - с 6.38 %.

Акциите на " Тексим Банк " се търгуват на " Българска фондова борса ". След издание на неодитирания финансов доклад няма реакция от вложителите. Последната договорка с нейни акции от 26 януари е на цена от 3.20 лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР