Приходите и печалбите на двете дружества на ЧЕЗ, чиито акции

...
Приходите и печалбите на двете дружества на ЧЕЗ, чиито акции
Коментари Харесай

Цените на тока подобриха чувствително финансовите резултатите на ЧЕЗ-дружествата

Приходите и облагите на двете сдружения на ЧЕЗ, чиито акции се търгуват на фондовата борса, сензитивно се покачват към края на предходната година. Най-впечатляваща е облагата на " ЧЕЗ Разпределение ", която единствено за последните три месеца нараства с близо 3 хиляди %. При " ЧЕЗ Електро " по-видим е растежът на приходите за цялата година - с 300 млн. лева, като по-голяма част от него идва също в третото тримесечие.

Причините за покачванията са разнообразни при двете сдружения. За разпределителното, което събира такси за транспорт и достъп до мрежата, движещия фактор е увеличеното ползване на ток след локдауните през 2020 година При доставчика на сила пък обяснението е в рекордните цени на тока, които станаха факт през лятото, само че стигнаха пика си идването на есента и началото на зимата.

От предходната година двете сдружения към този момент не са благосъстоятелност на едноименното чешко сдружение, откакто бяха добити от компания на " Еврохолд България " в пакет с още активи на CEZ в страната за 335 млн. евро.

На годишна база " ЧЕЗ систематизиране " регистрира 10% покачване на приходите до 410 млн. лева, а единствено за последното тримесечие те порастват с над 16% до 121 млн. лева Силен взрив има в облагата за интервала октомври - декември - тя пораства до 24 млн. лева при под милион за същия интервал година по-рано. С 35% пораства чистият финансов резултат за цялата 2021 година, достигайки 51.2 млн. лева Това, единствено по себе си е забавно, тъй като точно през последното тримесечие разпределителните сдружения на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про обясняваха, че имат ликвиден проблем поради високите борсови цени на тока, който купуват за покриване на софтуерните загуби. В цените на техните услуги КЕВР е взел планирана цена на силата от 119 лева./мВтч, а на борсата стойностите стигнаха 400 лева./мВтч. Това беше и една от аргументите КЕВР да предложи покачване на цените на тока от Нова година, което беше спряно с мораториум от Народното събрание. Но в този момент, от доклада на " ЧЕЗ систематизиране " се вижда, че компанията даже е нараснала облагата си.
Реклама
По-видимо е покачването на приходите при " ЧЕЗ Електро " - с 45% за цялата година, което в безусловно изражение е 300 млн. лева Печалбата за година пораства с по-умерен ритъм, само че единствено за третото тримесечие растежът е 320% до 7.35 млн. лева Така за октомври-декември общата облага на двете сдружения е над 30 млн. лева

И двете компании усъвършенстват резултатите си по отношение на 2019 година, което демонстрира че работят на равнища по-добре по отношение на рецесията, която донесе Ковид-19.

Добрите резултати не се отразиха значително в цените на акциите - при " Разпределение " те нарастнаха с 2.8% до 290 лева в края на предходната седмица, след издание на доклада. При " Електро " пък последната договорка е от 10 януари, като ниската ликвидност се дефинира и от скъпата акция на брой - над 27 хиляди лева През последните години ползата към акциите на двете сдружения се крепеше от упованията за продажбата им. След като през предходната година притежателят им се смени, към дребните акционери в тях беше отправено и търгово предложение, което не беше признато от всички притежатели отвън мажоритарния. С това интригата на борсата към двете позиции поизчезна, най-малко към този момент.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Тодор Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР