Приходи в размер на 4.143 млрд. лeва ще бъдат събрани

...
Приходи в размер на 4.143 млрд. лeва ще бъдат събрани
Коментари Харесай

Фонд Сигурност на електроенергийната система очаква над 4 млрд. лв. приходи през 2023 г.

Приходи в размер на 4.143 милиарда лeва ще бъдат събрани във фонд " Сигурност на електроенергийната система " през 2023 година

Това се планува в бюджета на фонда, утвърден от Министерския съвет на днешното съвещание. Най-големият дял от приходите се чака да бъде от продажба на квоти за излъчвания парникови газове - 2.652 милиарда лева Със събраните средства ще бъдат покривани разноските на " Национална електрическа компания " ЕАД, в това число и за минали регулаторни интервали, произлизащи от статута й на публичен снабдител.

От приходите, събрани във фонда, ще бъдат предоставяни награди на топлофикационни централи и когенерации, както и на обекти с обща конфигурирана мощ 0.5 MW и над 0.5 MW по Закона за силата от възобновими източници.

През 2023 година също е планувано при нужда фондът да изплаща обезщетения за електрическа сила и/или природен газ по признати от Министерския съвет стратегии за даване на обезщетения, свързани с цените на електрическата сила и/или природния газ.

Припомняме, Фонд " Сигурност на електроенергийната система " бе основан през юли 2015 година за покриване на разноските на публичния снабдител НЕК, произлизащи от отговорностите му за изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени. По закон във фонда се събират по 5% от месечните доходи от продажба на електрическа енергия на производителите и вносителите в страната, от таксите за достъп и транспорт на електрическа сила и природен газ, както и от достъп и запазване на природен газ. Във фонда постъпват и приходите от продажба на квоти излъчвания парникови газове, както и от цена " обвързване към обществото ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР