Приготвяйте чадърите за уикенда – почти цялата карта на България

...
Приготвяйте чадърите за уикенда – почти цялата карта на България
Коментари Харесай

Вадете чадърите: Задават се студен фронт и обилни валежи през уикенда

Приготвяйте чадърите за уикенда – съвсем цялата карта на България е оцветена в жълто и оранжево. 

Жълт и оранжев код за обилни превалявания е разгласен съвсем в цялата страна в събота (5 октомври). В областите Видин, Монтана, София, София област, Перник, Кюстендил, Силистра, Шумен, Търговище, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Смолян и Кърджали важи жълт код. За районите Благоевград, Пазарджик, елементи от Софийска област, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Враца и Русе е разгласен оранжев код за обилни валежи, оповестяват от Национален институт по метеорология и хидрология.



През нощта облачността над западната половина на страната ще е забележителна. На места, основно в западните региони ще има превалявания от дъжд. На изток ще има раздрана облачност, над доста региони до ясно. Ще духа слаб, в Източна България - до сдържан вятър от юг-югозапад. Минималните температури ще бъдат сред 14° и 19°, в София - към 16°.

Утре (5 октомври) през страната ще премине леден атмосферен фронт. Облачността и над източните региони ще се усили, ще е забележителна и на доста места ще има превалявания от дъжд. Локални, краткотрайно интензивни и обилни по количество ще са преваляванията денем в Западна и Централна България, а към вечерта и през нощта против неделя - и в Източна. По прекосяването на фронта от запад на изток ще има и гръмотевици. В северозападните региони вятърът ще се ориентира от запад-северозапад ще е слаб до умерен; в останалата част от страната ще е от юг-югозапад - сдържан, краткотрайно и мощен.

Максималните температури ще са от 19°-20° в западните до 29°-30° в източните региони, в София - към 19°-20°.

В планините облачността и над източните региони ще се усили и ще е забележителна. На доста места ще има превалявания от дъжд, обилни денем в Западна и Централна България, а към вечерта и през нощта против неделя - и в Източна. Ще има и гръмотевици. Вятърът в масивите в северозападната половина на страната ще се ориентира от северозапад ще е сдържан и силен; в източната и по високите елементи ще остане от юг-югозапад, ще е краткотрайно плевел. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 18°, на 2000 метра - към 12°, само че с прекосяването на студения атмосферен фронт ще се намаляват.

В неделя (6 октомври) ще доминира облачно време. На доста места ще има превалявания, локално в Източна и Южна Българя ще са краткотрайно интензивни и обилни по количество с гръмотевични стихии. В цялата страната вятърът ще се ориентира от северозапад - ще е сдържан, в Дунавската низина и краткотрайно мощен. Дневните температури ще се намалят доста и оптималните ще са от 16°-17° в западните до 24°-25° в югоизточните региони.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР