Приготвянето на лютеница е свещенодействие, яденето на лютеница е страст!

...
Приготвянето на лютеница е свещенодействие, яденето на лютеница е страст!
Коментари Харесай

Домашна лютеница - как се прави?

Приготвянето на лютеница е богослужение, яденето на лютеница е пристрастеност! Любовта към лютеницата е голяма и всепризната. Децата порастват с лютеница, лютеницата е избавила от гладна гибел хиляди студенти, филията с лютеница взема решение казусът " какво да хапвам? ” както на закуска, по този начин и на обяд, а и на вечеря. Днес, всеки огромен супермаркет отделя цялостен рафт с цел да подреди другите типове лютеница, само че даже и най-вкусните от тях мъчно биха се преборили с домашната лютеница. Да приготвиш лютеница вкъщи е лесна задача, стига да имате малко повече свободно време. Всяка къща има своя рецепта за домашна лютеница, по тази причина препоръчаната от Супичка рецепта не претендира, че е единствената,  но пък е сполучлива, а резултатът - апетитен!  Рецептата за домашна лютеница на Супичка следва всички правила на Супичка - лесна и допустима за осъществяване от всеки дилетант в кухнята! Без двор с огнище, без огромна тава, без чушкопек! Само огромна тенджера, барбекю и предпочитание, написа Супичка.бг

Първата стъпка от рецептата за лютеница е подготовката на съставките. Първата и най-трудоемка фаза е подготовката на доматеното пюре. За приготвянето на 2 кг доматено пюре са нужни към 6-7 кг домати, като количеството на доматите зависи от сорта им. Добре е да изберете добре узрели по-месести домати, да вземем за пример вид Рома. Измивате доматите и ги обелвате, след което ги смилате с мелачка или пък с кухненски робот. Ако мелите доматите с машинка за смилане на месо, то сложете приставката, която отделя семките. Ако мелите доматите с кухненски робот, по-късно претрийте доматената примес през едро решето, с цел да останат в нея семките и да стане вашата лютеница по-гладка. Получената доматена каша изсипвате в огромна тенджера и я слагате на котлона. Доматената сместа би трябвало да ври до приемане на гъсто доматено пюре. Разбира се, може да ползвате и готово доматено пюре и да спестите време, само че тогава вашата лютеница ще загуби от достоверния усет на класическата домашна лютеница.
Изпечете пиперът / чушките и патладжана. Може да ги изпечете в чушкопек, само че в случай че имате опция е най-добре да изпечете зеленчуците на плам, с цел да имат пиперът и патладжанът присъщия опушен мирис на изпечени на плам зеленчуци. За да постигнете мечтаният мирис на изпечени на плам зеленчуци, може да ползвате и барбекю с дървени въглища, както са приготвени и зеленчуците за лютеницата на Супичка. След като изпечете чушките и патладжана ги обелвате, оставяте ги да се отцедят добре и ги смилате с машинка за смилане на месо или с кухненски робот, само че не на гладка каша, а да останат дребни късчета, с цел да получите мечтаната консистенция на класическа домашна лютеница.
Идва моментът, в който би трябвало да започнете да варите лютеницата. Истинска класика е приготвянето на домашна лютеница в огромна тава на огнището в двора. В актуалните условия обаче, не всеки има опция да възпламени огън в двора с цел да вари лютеница и тази част от процедурата става най-често в кухнята удома. Имайте поради, че по време на варене сместа за лютеницата пръска, по тази причина изберете допустимо най-голямата и дълбока тенджера или разпределете сместа и я сварете на два пъти.

Изсипвате кашата от смлени чушки и патладжан в тенджерата и я слагате на котлона и бъркате непрестанно, тъй като в противоположен случай сместа клокочи и пръска и има риск да ви изгори. Сместа би трябвало да поври 10-тина минути, до момента в който водата изври. След това добавяте и сгъстеното доматено пюре, като продължавате да бъркате непрестанно още 10-тина минути. Към по този начин сварената примес прибавете олиото и подправките, като продължавате да бъркате непрестанно още 5 минути, с цел да може лютеницата да се овкуси добре. Има типичен симптом, по който се схваща, че лютеницата е достигнала нужната плътност - разбърквайки сместа в тенджерата, би трябвало да остава диря, в която да се вижда дъното.

Готовата лютеница сипвате гореща в бурканчета, които затваряте на момента. Бурканчетата би трябвало да се заварят. На дъното на огромна тенджера слагате остаряла хавлиена забрадка, върху която нареждате бурканчетата. Пълните с вода, до момента в който бурканчетата бъдат покрити с вода и слагате тенджерата на котлона. След като водата заври би трябвало да прелом 15 минути.

Рецептата за домашна лютеница е изпълнена!
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР