Приготвянето на чай е британският отговор на всяка ситуация -

...
Приготвянето на чай е британският отговор на всяка ситуация -
Коментари Харесай

Защо британците пият толкова много чай

Приготвянето на чай е английският отговор на всяка обстановка - от рождени дни до неприятни вести. Но за какво в тази страна се пие толкоз доста чай?

У нас напитката има две съществени вариации - леден (сервиран лятото с доста лед) или парещ, основно поради простуда. Във Англия обаче чаят е неразривно вплетен в всекидневието. Доказателството е в цифрите: британците пият 100 милиона чаши чай всеки ден. Това са съвсем 36 милиарда чаши годишно, написа profit.bg.

Много от поданиците на кралицата твърдо имат вяра, че никоя задача - от изследване на нещо, до въвеждане на данни или ремонт на шкафа, не може да бъде направена без чаша чай. Някои даже мерят времето за осъществяване на дадена задача с това какъв брой чаши чай са нужни, с цел да я завършат. Боядисването на стена може да отнеме три чаши, да речем, до момента в който изследването за дисертацията ви може да бъде пет плюс.

През 1946 година Джордж Оруел написа в Evening Standard: „ Чаят е една от опорите на цивилизацията в тази страна “. Чаят е бил подобен съвсем 300 години, още откогато Катрин Браганза идва от Португалия и се омъжва за крал Чарлз II, носейки със себе си ритуала на ежедневната чаша чай. Останалите благородници следват образеца им и Британската източноиндийска компания стартира да внася доста повече чай от колониите си в Далечния изток. Цената на чая пада и последователно всеки британец стартира да го пие.

Чаят обичайно се подготвя в чайник и се излива в чаши. Повечето хора обаче не могат да си разрешат тънък костен порцелан и чашите, които имат, постоянно се пукат от топлината на кипящия чай. Затова в чашите се налива първо млякото, което да понижи топлината и да резервира целостта на чашите.

Очевидно доста хора са харесали този усет, макар че някои избират чая си със захар или лимон вместо мляко.

Чаят има и още една неуловима функционалност - дефинира класата. Британският антрополог Кейт Фокс отбелязва, че млякото в чая дава и обществени сигнали за най-важната английска система от обществени съсловия. Според Фокс силата на чая отслабва, когато обществената класа се доближава до аристокрацията. Най-силният черен чай се пие от работническата класа, които смекчават горчивия усет с доста мляко и захар.

„ Слагането на захар в чая се преглежда от мнозина като безгрешен знак за по-нисък клас “, написа Фокс. Чаят е метод на другарство, метод да се показва от обществено състояние до прочувствено положение. И без значение от мотива - постоянно можете да изпиете чаша прекрасен чай.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР