Приготвяне: 30 мин Готвене: 60 мин Общо: 90 мин Хранителна стойност: 500

...
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин Хранителна стойност: 500
Коментари Харесай

Къпана питка – ако искате да е мека като памук и да се топи в устата, това е ТЕСТОТО:

Приготвяне: 30 мин Готвене: 60 мин Общо: 90 мин

Хранителна стойност: 500 kcal

Може би сте чували за фамозната Къпана питка от мама или баба, за които месенето не е било върховен пилотаж, а всекидневие. Всъщност не е чак толкоз комплицирано да си приготвите сами тази вкусна и мека домашна погача, която обезпечено ще е най-пухкавата, опитвана от вас в миналото.

Днес ви предлагаме рецептата за Питка от къпано тесто – пробвайте и ще се убедите, че е по силите на всекиго:

Къпана питка

Продукти:

• 1 кг брашно;

• 2 ч.

ч.прясно мляко;

• 3 яйца;

• 1 кубче мая;

• 3 с.л.олио;

• 2 с.л. захар; •

Сол.

Начин на подготвяне:

Започнете с маята. Натрошете я на ситно в дълбока купа и я залейте с 2 с.л. хладко мляко. Поръсете с една щипка сол и захарта и разбъркайте.

Когато минат 10 – 15 минути, се прибавят двете яйца, олиото и млякото. Постепенно се прибавя и брашното и стартира да се меси меко тесто. Тестото се връзва с мокра забрадка (може и в плик) и се пуска в съд с хладка вода.

 къпано тесто

От тук в действителност идва и наименованието на питата. Когато тестото изплува на повърхността и се обърне, е време да бъде извадено от водата и завършено като питка.

 питка на кифлички

Може да оформите погачата обичайно – на кифлички. След това наложително я оставете на топличко да втаса наново и на финала намажете с разрушено яйце и изпечете в умерена фурна до зачервяване.

 втасала питка

 къпана питка

Питката е извънредно лесна и вкусна. Предлагаме ви още в този момент да пробвате да я приготвите. Ще останете очаровани от крайния резултат, а вкъщи всички ще са повече от удовлетворени!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР