Приетият закон за горивата неоснователно засяга законните интереси на множество

...
Приетият закон за горивата неоснователно засяга законните интереси на множество
Коментари Харесай

Работодателите искат президентско вето върху закона за горивата

Приетият закон за горивата безпричинно визира законните ползи на голям брой стопански действия на браншови организации и търговци. Това декларират от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Поради това работодателите упорстват президентът Румен Радев да наложи несъгласие на признатия Закон за административното контролиране на стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис.

Според бизнеса законът за горивата лимитира пазара на горива единствено до огромните търговци и дава очевидни благоприятни условия за реализиране на репресивни ограничения по отношение на останалите, главно дребни предприятия.

 Икономическата комисия се въздържа на предложенията на Ревизоро
Икономическата комисия се въздържа на предложенията на Ревизоро

Между 30 и 50 хиляди бензиностанции не се управляват съгласно Ревизоро

От АИКБ са безапелационни, че законът подсигурява монополизацията на пазара с горивата. Освен това законът основава и ненужни регулации, които убиват конкуренцията. Работодателите показват 6 такива " ненужни регулации ".

На първо място , се вкарват условия за най-малък уставен капитал, избрани без законова, икономическа или каквато и да било друга логичност и обосновка. Според бизнеса всяко сходно условие лимитира достъпа до пазара на стопански субекти и изключително на новосъздадени такива. " Създава се неравнопоставеност на огромни и дребни предприятия. Освен нееднаквото и дискриминационно отнасяне на стопански оператори, сходно " решение " е директно нарушаване на член 19, алинея 1 от Конституцията на Република България, който прогласява свободната стопанска самодейност, тоест страната по принцип да не се намесва в комерсиалните взаимоотношения, а когато такава интервенция е нужна - да бъде сведена до съответно минимално ниво. След присъединението на България към Европейския съюз законодателството ни бе задължено да се хармонизира и в посока на последователно понижаване и отпадане на административните регулации и спънки пред свободната стопанска самодейност. Законът е за административното контролиране на стопански действия, което единствено по себе си е тъкмо назад на правото на такава самодейност ", пишат от АИКБ и допълват, че регулацията е неоправдана, прибързана и голословна.

На второ място , със закона се вкарва условие за най-малък потенциал на складовите стопанства, " което не е обусловено от никакви законови и логичен условия или търговски практики ". Това съгласно бизнеса съставлява нарушаване на член 19, алинея 2 от Конституцията на Република България, съгласно който " Законът основава и подсигурява на всички жители и юридически лица идентични правни условия за стопанска активност ".

На трето място , законът нарушава и член 19, алинея 3 от Конституцията на Република България, " доколкото с признатия закон освен не се закрилят вложенията и стопанската активност на български и задгранични жители и юридически лица, само че и се основават голям брой благоприятни условия за рестрикции, преустановяване и лишаване на бизнес ".

 Като палач, виждат протестиращи Закона за горивата
Като палач, виждат протестиращи Закона за горивата

Държавата абдикира от отговорност

Четвърто - законът утвърждава нерационално огромни наказания - конфискация на имущество без значение чия благосъстоятелност е, което е жестоко нарушаване на член 17, алинея 3 от Конституцията на Република България, съгласно който частната благосъстоятелност е неприкосновена. " При нарушаване на новоприетия закон от страна на наемател ще се конфискува имуществото на наемодателя му, без последният да има някаква виновност ", обезпокоени са работодателите.

Пето - съгласно АИКБ за регистрация в новосъздадения от закона указател е належащо даването на банкова гаранция за застраховане на бъдещи нарушавания от субекта. " За същото нещо е наказателната процедура против страната ни за условията на член 176в ЗДДС, чието деяние все пак към момента не е анулирано ", сочат от бизнес асоциацията.

Шесто - " условията за най-малък уставен капитал и най-малък складов размер опонират и на Закона за защита на конкуренцията, защото лимитират свободната конкуренция ".

 Депутатите одобриха закона за горивата
Депутатите одобриха закона за горивата

Малките компании с 20 хиляди лева уставен капитал, огромните с 1 млн. лева

Освен всички горепосочени от АИКБ са безапелационни, че министърът на финансите със заповед е определил горивата като стока с висок фискален риск и през последната година търговците на горива са подложени на непрестанни инспекции и блокиране на горива поради минимални настоящи данъчни отговорности на клиентите им, " които безусловно са изнудвани да заплащат настоящи, а не просрочени или открити с влезнал в действие административен акт данъчни отговорности ". Това е станало без публично разискване.

Според работодателите страната и понастоящем разполага с задоволително механизми за управление на участниците в пазара на горива , заради което не е необходим специфичен закон, с цел да могат контролните органи да реализират функционалностите си и да реализират предварителна защита против контрабандата.

 Демократична България: Законът за горивата обслужва картелни ползи
Демократична България: Законът за горивата обслужва картелни ползи

Очакват евродепутата Малинов да осведоми Екологичен потенциал за законодателството ни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР