Приетата вчера от Народното събрание шеста поправка в конституцията на

...
Приетата вчера от Народното събрание шеста поправка в конституцията на
Коментари Харесай

Паника във ВСС след промените в конституцията, че съдии и прокурори могат да останат без заплати

Приетата през вчерашния ден от Народното събрание шеста корекция в конституцията на България хвърли в суматоха Висшия правосъден съвет-ВСС, оповестиха пред Breaking.bg осведомени.

Една от аргументите е, че с измененията се отстрани пленума на Висш съдебен съвет и се конституират два нови съвета-Висш правосъден и Висш прокурорски съвет, които са по-отделно.

Според признатите ремонти в конституцията най-късно в края на септември следващата година би трябвало да има нов Висш съдебен съвет и нов ВПС. Дотогава функционалностите на двата нови съвета ще се извършват поотделно от Съдийската и Прокурорската гилдия.

Като преди този момент би трябвало да бъде изменен и Законът за правосъдната власт.

Опасенията и на съдии и на покурори са, че поради вакуума сред измененията те могат да останат без заплати, поради неналичието на обединен орган, който да ръководи средствата на правосъдната власт

От през днешния ден членове на Инспектората на ВСС-ИВСС, в досегашния му тип, са почнали да подават молби за възобновяване на предходните им места в системата.

„ Испекторите “ са обезпокоени от измененията в конституцията съгласно които членовете на ИВСС  „ след привършване на мандата си не могат да заемат длъжностите арбитър, прокурор и следовател в продължение на 2 години и могат да се пенсионират по ред, избран със закон “.

И хората се опасяват да не останат на улицата и избират да изоставен Инспектората на Висш съдебен съвет. Според осведомени се задава сериозен безпорядък в правосъдната система през идната година поради тези промени.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР